szeles41

Széles Tamás: a médiacentrumoké a jövő – videóval

Teljes körű tisztújítást tartott a napokban a Helyi Televíziók Országos Egyesülete. A csaknem nyolcvan televíziót képviselő szervezet elnökévé ismét Széles Tamást, a Debrecen Televízió ügyvezető igazgatóját választották. A tisztségében megerősített régi-új elnök 2006 óta áll az egyesület élén. Az immár negyedik hároméves ciklus legfontosabb teendőitől, a helyi televíziók szerepéről és jövőjéről a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában beszélt Széles Tamás.

– A legfontosabb az, hogy a helyi televíziók folyamatosan életjelet tudnak mutatni. A gazdasági válság jelentős nehézségeket okozott mindenkinek, ennek ellenére a digitális korszakban is talpon tudott maradni a jelentős részük – mondta elöljáróban az elnök. – Ez a tény önmagában is jelzi a létjogosultságukat. Az emberek ugyanis kíváncsiak arra, hogy mi történik a környezetükben.

Annnak idején döntő fontosságú volt, hogy sikerült elérni a sugárzó helyi televíziók száz százalékos állami támogatását az adóberendezések cseréjéhez. Ám hátradőlni nem lehet, mert a világszerte tapasztalható változások folyamatosan új kihívásokat jelentenek.

– Jelentősen átalakult a média világa. Az emberek világszerte elfordultak a klasszikus, elsősorban az írott sajtótól, ez vonatkozik a megyei lapokra is – mutatott rá Széles Tamás. – Egyre többen olvasnak az interneten, a hagyományos termékek közül a televízió tartja magát. Ez azért van, mert az emberek leginkább a helyi tévék híradójából, információs műsoraiból juthatnak helyi hírekhez. Így nekünk nem is annyira a helyi médiumokkal kell versengenünk, ugg outlet alexandria anaheim hanem az országos csatornákkal, illetve azzal a kínálattal, amit a néző el tud érni a készülékén. A nézőt nem érdekli, hogy ki milyen körülmények között, hány emberrel és mennyi pénzből készíti a műsorait. Csak az a lényeg, hogy a produktum nézhető, versenyképes és korszerű legyen.

Az anyagi nehézségekről beszélve az elnök példaként elmondta: a Debrecen Televízió a 2008-as gazdasági válság előtt kiváló reklámbevételi mutatókat tudott produkálni – ez visszaesett. Azonban számos magyarországi városban a helyi televíziók tulajdonosa az önkormányzat, a politikusok pedig látták, illetve látják, hogy szükség van a helyi tévékre, mert ez a lakosság tájékoztatásának legegyszerűbb módja, hangsúlyozta Széles Tamás.

Széles Tamás

Széles Tamás

A Debrecen Televízió ügyvezetője az egyesület elnökeként arról is beszélt, hogy a HTOE alapvetően érdekvédelmi szervezet, amely a tagjait képviseli évtizedek óta. Lobbizik a politikai színtéren, a médiahatóságnál, az egyéb érdekvédelmi szervezetekkel, például a helyi rádiósok egyesületével – és ezt eredményesen teszi. Folyamatosan kikérik a véleményüket, ugg outlet barstow brisbane hozzászólhattak a médiatörvényhez és sok olyan kérdésben tudták a szavukat hallatni, amelyek befolyásolják a mindennapi életet. Például volt beleszólásuk abba is, hogy a médiahatóság elnöke, Szalai Annamária sajnálatos halála után ki lépjen a helyére, Lázár János miniszter az egyesület álláspontját, javaslatát is meghallgatta.

A legutóbbi HTOE-találkozó vendége volt Karas Monika, az NMHH  elnöke is. A médiahatóság számára ugyanis fontos látni, hogy mit tudnak a helyi televíziók együtt, milyen véleményük van bizonyos témákról és mennyire tudnak együtt gondolkodni velük. Így az elnökasszony most láthatta, hallhatta, miként gondolkodnak a közeljövőről.

– Erős szakmai programot állítottunk össze – hangsúlyozta Széles Tamás. – Ennek a fókuszában az állt, hogy érdemes médiacentrumok létrehozásában gondolkodni. Ilyenkor „foghatja a fejét” a tulajdonos önkormányzat, hogy mennyi plusz pénzbe kerülhet. Ám ez többe is kerül, meg nem is. Ma Magyarországon a legnagyobb hírgyűjtő képessége a helyi televíziónak van. Azt kell látni, hogy a hírek előállításának költsége fajlagosan csökken, ha vannak társmédiumai a tévéknek, amelyek az adott információt feldolgozva eljuttatják a saját közönségüknek. monster beats audio adidas Debrecenen kívül többek között Miskolcon, Egerben és Székesfehérváron már működik ez a forma. A tapasztalatok pedig kedvezőek – mindenütt gazdaságos a működés kevés emberrel, az átdolgozás lehetősége pedig a kollégák előtt áll, ez növelheti a keresetüket.

Tévedés azt gondolni, hogy, aki tévét néz, az rádiót is hallgat, újságot is olvas és online is tájékozódik, mutatott rá végezetül Széles Tamás. A közönség nem ugyanaz. Így aztán, ha egy égisz alatt több médiumforma működik, biztosan el lehet jutni mindenkihez. Ez pedig elemi érdeke a tulajdonosoknak.

A teljes beszélgetés megtekinthető itt:

DehirEsti Közelkép 2015-11-09

Minden vélemény számít!