Gyönyörű helyeken felemelő témáról forgatott a Debrecen Televízió

Keresztfához megyek – út menti keresztek a Kárpát-medencében címmel forgatott négyrészes dokumentumfilm-sorozatot a Debrecen Televízió. A sorozatot szerda délután mutatták be a Szent József Gimnázium dísztermében.

A stáb kilenc és fél ezer kilométert tett meg azért, hogy megmutassák azt a változatosságot, mélységet, amit az út menti keresztek képviselnek, a DTV munkatársai gyönyörű magyarországi és erdélyi tájakon forgattak. Szilágyságba és Erdélybe elkísérte a stábot Kozma Mihály, az ismert debreceni futsaledző is, akiről bizonyára kevesen tudják, hogy Pléhkrisztus címmel könyvet írt az ottani, út menti feszületekről.

keresztfahoz2A filmekben összesen kilencvennégy ember szólal meg, ők mesélnek ennek a misztikus világnak a titkairól és üzeneteiről.

A bemutatón Bosák Nándor katolikus megyéspüspök köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy ugyan a kereszt a kivégzés eszköze volt, mára az élet jelképévé vált.

bosaknandorc„Ahogy mindannyian járjuk az életünk útját, moncler armoise albizia s találkozunk ezekkel az út menti keresztekkel, szembesülünk azzal, hogy a keresztben van a mi üdvösségünk” – mondta a püspök, aki köszönetet mondott alkotóknak.

Halász János országgyűlési képviselő, a Magyar Művészeti Akadémia felügyelő testületének elnöke arról beszélt, hogy a filmkészítők joggal számítanak a közösség, az állam támogatására. Elmondta, a magyar állami filmtámogatási rendszer többrétű, ennek egyik eleme a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja, mely a DTV most bemutatott filmjéhez is segítséget nyújtott.

halaszjanoscikkKiemelte, ez az a program az, mely nem a nagy filmkészítő stábokat, hanem a közösségi alkotókat támogatja. „Fontos ugyanis, hogy a filmművészet ne egypólusú legyen, s vidéken is készüljenek értékes, érvényes és érdekes filmek, mint amilyen a Debrecen Televízió legújabb dokumentumfilm-sorozata is” – hallhattuk a képviselőt. monster beats audio beats adidas

Széles Tamás, a Debrecen Televízió ügyvezető igazgatója, a film rendezője és egyben ötletgazdája örömét fejezte ki, hogy nagyon sok fiatal elment a bemutatóra. „Jó helyre hoztuk a filmet, egy katolikus iskolába, hiszen ez egy katolikus tematikájú film, ugyanakkor nem csupán katolikusokról és katolikusoknak szól” – tette hozzá. Széles Tamás elmondta, a filmkészítés igazi csapatmunka, a Keresztfához megyek sorozat elkészítésében is sok DTV-s munkatárs vett részt, gyakran a szabadidejük terhére.

szelestamascA rendező megköszönte a szakértők közreműködését is, hiszen ők segítettek csoportosítani a közel négyezer magyarországi út menti keresztet. Így tud a film átfogó képet adni a keresztekről, annak ellenére, hogy természetesen az összeset nem lehet egy dokumentumfilm-sorozatban bemutatni. Széles Tamás köszönetet mondott a Médiatanács mellett a DELOG Debreceni Logisztikai Központ és Ipari Park Kft-nek is amiért a cég a kulturális TAO rendszerében nyújtott támogatást a film elkészültéhez.

keresztA filmen Széles Tamás rendező mellett Vojtkó Ferenc szerkesztő-forgatókönyvíró, moncler outlet polo 2 Renyó Norbert vezető operatőr, Lakatos János, Máthé Gábor és Török János operatőrök, Földi Gyula drón-operátor, Andriska János vágó-grafikus, zenei szerkesztő, Bodnár Zoltán és Lakatos József technikusok, Papp Ferenc és Kovács Kálmán animációs szakemberek, Molnár László hangmérnök, Pikó Sándor zeneszerző, Czobor István kreatív munkatárs, Bogár Tibor gyártásvezető, valamint Hajdú Péter és Garay Nagy Tamás narrátorok dolgoztak.

Mivel a sorozatot a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készítették el, a tévés premier a Duna Televízióban lesz a közeljövőben, ezt követően a Debrecen TV is bemutatja a filmet.

Minden vélemény számít!