korostarkany

Rendhagyó történelemórát tartottak a Debrecen Televízió filmjével

Rendhagyó történelemórát tartottak a Szent József Gimnáziumban szerda délután. A diákok és a tanárok A köröstárkányi mészárlás című dokumentumfilmet nézték meg, ami az 1919 áprilisában lezajlott, csaknem száz halálos áldozatot követelő vérengzést dolgozta fel. A filmet a Debrecen Televízió és a Debreceni Mozgóképkultúra Alapítvány közösen készítette.

Csaknem teljesen megtöltötték a Szent József Gimnázium dísztermét a diákok. A köröstárkányi mészárlás című dokumentumfilmet a Szent József-est program keretében vetítették le. Vojtkó Ferenc, az alkotás írója és rendezője azt mondta: a film emléket állít azoknak, akik életüket áldozták azért, mert magyarok voltak.

Azt gondolom, azért is példaértékű ez a film, mert megmutatja azt, hogy nagyon sok év elteltével egy ilyen tragédiából is egy közösség fel tudott állni, újra tudott épülni, és még mindig meg tudta tartani a magyarságát – hallhattuk Vojtkó Ferencet.

1919 tavaszán Köröstárkánynál a túlerőben lévő román csapatok ellen a magyar csapatokat és a Székely Hadosztályt támogatva a helyiek is harcoltak. Amikor a magyar és székely katonák kénytelenek voltak visszavonulni, a bevonuló bosszúszomjas román félkatonai alakulatok és katonai ruhába bújt román civilek vérfürdőt rendeztek Köröstárkányban és a szomszédos Kisnyégerfalván, ugg outlet barstow brisbane 91 embert mészároltak le, nem csupán férfiakat, hanem nőket, gyerekeket és időseket is.korost2

A gyilkosságokra évtizedekig nem emlékezhettek sem a tárkányiak, sem a nyégerfalviak. Sőt, a Ceausescu-időkben a hatalom képviselői mindent elkövettek, hogy a gyilkosságok emlékét is eltüntessék. A családi krónikákat azonban nem lehetett elpusztítani. A helybeliek 1999 augusztusában leplezték le azt az emlékművet, amelyet az öldöklésben elhunyt köröstárkányiak tiszteletére emeltek.

Keményfi Róbert néprajzkutató szerint nagyon sok hasonló, felkutatásra váró történet van még a Kárpát-medencében, amelyeket be kell emelni a köztudatba.

– Azért tartom fontosnak, hogy a határon túli magyarok területét is kutassuk – amelyre tulajdonképpen a trianoni döntés után, a rendszerváltozásig nem nagyon volt lehetőség -, hogy megismerjük, föltárjuk ezeknek az elcsatolt részeknek a múltját, monster beats audio beats adidas és a nemzeti emlékezet része legyen – hangoztatta Keményfi Róbert.

A diákok némán nézték végig a dokumentumfilmet, megdöbbentették őket a látottak, sokan most ismerték meg a köröstárkányi mészárlás megdöbbentő történetét.

A köröstárkányi mészárlás című alkotás, amit a Debrecen Televízió és a Debreceni Mozgóképkultúra Alapítvány közösen készített, nemrég komoly sikert ért el, a Savaria Filmszemlén ugyanis különdíjat kapott a dokumentumfilmek kategóriájában. Ugyanezen a szemlén a DTV egy másik filmje, a Kossuth papja a kisjátékfilmek kategóriájának győztese lett. Ez utóbbi film múlt szombaton, a Zalaegerszegi Televízió által szervezett X+1. Göcsej Filmszemle díjkiosztó gáláján elnyerte a szemle fődíját, melyet a 2013-ban elhunyt, Zalaegerszegen született Szalay Annamáriáról, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Médiatanács néhai elnökéről neveztek el. A Göcsej Filmszemlén a DTV egy másik filmjét is díjazták. Az Isten embere című dokumentumfilm-sorozat – a Mindszenty József bíboros nagy hatású észak-amerikai útjairól készített három részes alkotás – a rendező Zalaegerszegi Televízió különdíját kapta meg.

korost3

Mindhárom filmet a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjának támogatásával készítette el a Debrecen Televízió. moncler armoise albizia 2

DehirRendhagyó történelemóra a DTV filmjével

Minden vélemény számít!