korostarkany1

A Duna Televízióban mutatják be a DTV dokumentumfilmjét

A köröstárkányi mészárlás című alkotás 1919 áprilisában lezajlott, közel száz halálos áldozatot követelő kőröstárkányi vérengzést dolgozta fel.

Ekkor a túlerőben lévő román csapatok ellen a magyar csapatokat és a Székely Hadosztályt támogatva a helyiek is harcoltak. Amikor a magyar és székely katonák kénytelenek voltak visszavonulni, a bevonuló bosszúszomjas román félkatonai alakulatok és katonai ruhába bújt román civilek vérfürdőt rendeztek. Válogatás nélkül öldököltek nőket, férfiakat, michael kors abbey backpack access review időseket, fiatalokat: a vérengzésnek 91 köröstárkányi áldozata lett. A mészárlást három napig tartó garázdálkodás, rablás, erőszak követte.

A gyilkosságokra évtizedekig nem emlékezhettek sem a tárkányiak, sem a nyégerfalviak, nfl jerseys reddit for sale near me ez utóbbi településen további 17 embert gyilkoltak meg. A Ceausescu-időkben a hatalom képviselői mindent elkövettek, hogy a gyilkosságok emlékét is eltüntessék, a családi krónikákat azonban nem lehetett elpusztítani. Helybeliek 1999 augusztusában leplezték le azt az emlékművet, amelyet az öldöklésben elhunyt köröstárkányiak tiszteletére emeltek.

A dokumentumfilm azoknak a magyaroknak állít emléket, michael kors abbey backpack access review akik a nehéz időkben is vállalták nemzeti hovatartozásukat, és azoknak a mai tárkányiaknak, akik tovább őrzik közösségük szellemiségét, a magyarságot.

A filmet a Debreceni Mozgóképkultúra Alapítvány és a Debrecen Televízió közösen készítette. A köröstárkányi mészárlás című alkotást Vojtkó Ferenc írta és rendezte.

A dokumentumfilmet augusztus 31-án 23 órakor mutatja be a Duna Televízió. monster beats audio adidas

Minden vélemény számít!