keresztfahoz

Újra látható a Duna Worldön a DTV dokumentumfilm-sorozata

Debrecen – A Kárpát-medencében, az útszéleken felállított keresztfák különleges világába vezet a DTV négyrészes dokumentumfilm-sorozata.

Keresztfához megyek – út menti keresztek a Kárpát-medencében címmel forgatott 2014-ben négyrészes dokumentumfilm-sorozatot a Debrecen Televízió. A sorozatot márciusban mutatták be a Szent József Gimnázium dísztermében.

A stáb kilenc és fél ezer kilométert tett meg azért, hogy megmutassák azt a változatosságot, mélységet, amit az út menti keresztek képviselnek, a DTV munkatársai gyönyörű magyarországi és erdélyi tájakon forgattak. Szilágyságba és Erdélybe elkísérte a stábot Kozma Mihály, az ismert debreceni futsaledző is, akiről bizonyára kevesen tudják, hogy Pléhkrisztus címmel könyvet írt az ottani, út menti feszületekről.

A Debrecen Televízió részenként huszonhat perces dokumentumfilm-sorozata a keresztállítás sajátos kérdéseivel foglalkozik, emellett természetesen kultúrtörténeti és néprajzi, valamint vallási vonatkozásban is vizsgálja a több évszázados hagyományt.

Kollégáink drónnal is forgattak

A stáb drónnal is forgatott

A filmekből kiderül, hogy magyar sajátosság-e a keresztállítás, vagy több nemzet által ismert és elsajátított hagyományról van-e szó. A film készítői arra a kérdésre is választ adnak, nfl jerseys ranked custom hogy más nemzeteknél is annyira eltérő-e az ábrázolásmód, vagy csak a Kárpát-medencében élők sajátossága ez. A nézők megtudhatják, miből készül, milyen formavilágot jelenít meg, s milyen jelentést hordoz a kereszt, emellett arra is fény derül, hogy a filmekben szereplő, bemutatott keresztek hogyan kerültek mai helyükre.

Korábban a sorozat rendezője, Széles Tamás az alkotásról azt mondta, hiánypótló film készült, hiszen a témáról alapvetően keveset beszélnek az emberek, de érdemes tudni az út mentén felállított keresztfákról, mivel azok hátterében érdekes történetek állnak, ráadásul ezeknek a kereszteknek több fajtája is ismert, amikről ugyancsak keveset tudnak az emberek.

A Keresztfához megyek – út menti keresztek című sorozatot áprilisban a Duna Worldön is bemutatták. Az országos televízió csatorna most újra műsorára tűzi a filmeket. Az első részt december 6-án, vasárnap láthatják 16. monster beats audio adidas 20-tól. Rögtön utána jön a következő epizód. A harmadik részt december 12-én, szombaton vetítik 17.25-től, a befejező részt pedig december 13-án, vasárnap 16.25-től.

A dokumentumfilm hatására egyébként egy keresztet is felállítottak a debreceni Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium udvarán. A keresztfa egy a Szilágyságban egykor álló, később kidöntött kereszt mása.

A másolat a  Szent József Gimnázium udvarán kapott helyet

A másolat a Szent József Gimnázium udvarán kapott helyet

A film kapcsán merült fel a Szent József Gimnázium igazgatójában, Bódis Zoltánban, hogy rekonstruálják a keresztet. A film megtekintése után határozták el Kozma Mihállyal, hogy álljon az az intézmény udvarán, mert az iskola múltját is hűen szimbolizálja.

A filmen Széles Tamás rendező mellett Vojtkó Ferenc szerkesztő-forgatókönyvíró, Renyó Norbert vezető operatőr, Lakatos János, monster beats apple accessories Máthé Gábor és Török János operatőrök, Földi Gyula drón-operátor, Andriska János vágó-grafikus, zenei szerkesztő, Bodnár Zoltán és Lakatos József technikusok, Papp Ferenc és Kovács Kálmán animációs szakemberek, Molnár László hangmérnök, Pikó Sándor zeneszerző, Czobor István kreatív munkatárs, Bogár Tibor gyártásvezető, valamint Hajdú Péter és Garay Nagy Tamás narrátorok dolgoztak.

Minden vélemény számít!