svab_kitelepites_dok_film

Újabb dokumentumfilm készült a Médiacentrum Debrecen műhelyében

A Kötelék című alkotás a svábok II. világháborút követő kitelepítését és a közösség hagyományainak továbbélését mutatja be. Az alkotást országos televízióban is látható lesz és filmfesztiválokon is bemutatják majd.

A Médiacentrum filmje a korbeli sajtó és az eseményeket átélt sváb közösségekben készült visszaemlékezések alapján mutatja be a kitelepítést. A Médiacentrum munkatársai tavaly nyáron kezdtek hozzá a film forgatásához. Az alkotás elkészítéséhez több, az országban élő sváb közösséget is felkerestek.

– A cél az volt, hogy a svábság múltját és jelenét is be tudjuk mutatni. A magyar történelem egyik nagyon szomorú pontja, amikor a svábokat kitelepítették a II. világháború után. Szerettük volna kicsit felgöngyölíteni ezt a történelmi múltat, úgy feltárni, hogy megmutassuk mi történt ezzel a közösséggel azóta – fogalmazott Nádasdi Anikó szerkesztő-forgatókönyvíró.

A dokumentumfilm a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült. A pályázatot 2020-ben nyerte el a Médiacentrum, de a koronavírus-járvány miatt csak tavaly tudott a stáb nekilátni a forgatásnak, és mostanra készült el a csaknem egyórás produkció.

– A Médiacentrum Debrecen Kft. eddig is több mint 20 olyan filmet készített, ami elsősorban ismeretterjesztő, illetve dokumentum jellegű és mindig kutattuk azokat az érdekes témákat, amik valóban különlegesek és a nagyközönség érdeklődésére számot tarthatnak – hangsúlyozta Szabó József, a Médiacentrum Debrecen Kft. ügyvezető igazgatója.

A Kötelék című alkotást augusztusban az egyik országos televíziós csatorna is műsorára tűzi, valamint a tervek szerint bemutatják a Bujtor István Filmfesztiválon és a Savaria Filmszemlén is.

Minden vélemény számít!