kossuthpapja

Kossuth a Dunán, Kossuth a Hír TV-n – debreceni filmek az ünnepen

Debrecen – A Kossuth papját  a Duna TV tűzte műsoréra, a Hír TV pedig a Kossuth amerikai útjáról készült Az utolsó reményt vetíti.

Március 15-én este 8 órától a Debrecen Televízió filmjét, a Kossuth papját vetíti a Duna Televízió. A Kossuth papja Könyves Tóth Mihály debreceni református lelkész az 1848-49-es szabadságharcban betöltött szerepéről szól.

Az egyórás alkotást Tóth-Máthé Miklós azonos című regénye alapján Dánielfy Zsolt rendezte. Könyves Tóth Mihály az 1848-as forradalom és szabadságharc meghatározó alakja volt, lelkesítő beszédei hatására tömegesen álltak a debreceni fiatalok a honvédseregbe, ahol ő maga tábori lelkészként szolgált. A nép Kossuth papjaként vagy aranyszájú papként emlegette. Hazafias beszédei miatt a forradalom után kötél általi halálra ítélték, végül amnesztiát kapott.

Az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült  film több díjat is elnyert. A szombathelyi II. Savaria Filmszemlén a kisjátékfilmek kategóriájában a 35 pályamű közül a Kossuth papját találta a legjobbnak a zsűri. A Zalaegerszegi Televízió által szervezett X+1. Göcsej Filmszemléről a Szalay Annamáriáról elnevezett fődíjat hozta el a Debrecen Televízió a Kossuth papjával. A legrangosabb magyar televíziós és filmes szemlén, a Kamera Korrektúrán a tévéfilm, tévéjáték, tévésorozat kategóriában a harmadik lett a DTV filmje. A Kossuth papját a Debrecen Televízió két másik filmjével együtt március elején a Magyar Filmhéten is vetítették.

Főbb szerepekben Bakota Árpádot, Csikos Sándort, nfl jerseys reddit for sale near me Nagy Garay Tamást, Miske Lászlót, Szalma Noémit, Papp Istvánt és Pál Hunort láthatjuk. A film díszlet- és jelmeztervezője Gyarmathy Ágnes volt, az ő egyik munkája az Oscar-díjas Mephisto.

A nemzeti ünnepen a Debrecen Televízió egy másik alkotását is láthatják a nézők: a Hír TV Az utolsó remény című sorozat második részét vetíti március 15-én 14 órától. Kossuth Lajos látogatásának emlékét máig sok amerikai településen őrzik.

Kossuth Lajost a legtöbb amerikai városban hősként ünnepelték

Kossuth Lajost a legtöbb amerikai városban hősként ünnepelték

Az egykori kormányzó több mint 160 évvel ezelőtt érkezett New Yorkba. Az Egyesült Államokban töltött hónapjainak állít emléket a DTV 2013-ban bemutatott, kilencrészes dokumentumfilm-sorozata. A forgatócsoport 30 ezer kilométeres útja során tucatnyi amerikai államban dolgozott, Kossuth Lajos emlékét kutatták, ugg outlet barstow brisbane aki azért hajózott Amerikába, hogy a levert szabadságharc folytatásához gyűjtsön pénzt és támogatókat.

Minden vélemény számít!