szavari

Helyi televíziós sikerek a Savaria Filmszemlén – videóval

A Szombathelyi Médiaközpont április 13-a és 15-e között harmadik alkalommal rendezte meg a Savaria Filmszemlét. A felhívásra határon innen és túlról 141 filmet neveztek az alkotók.  A hagyományos dokumentumfilm, kisjátékfilm, filmetűd kategóriák mellett – a Szent Márton-év jegyében – ezúttal a Szent Márton-kategóriába is várták a szentek, a boldoggá avatottak, a mártír papok, lelkészek életét a karitász, a diakónia területén példamutató tevékenységet folytató személyeket, valamint napjaink hétköznapi hőseit bemutató filmeket.

A filmszemle szerdai megnyitóján levetítették a Debrecen Televízió korábban készült dokumentumfilmjét, Az Isten emberét, mely Mindszenty József bíboros észak-amerikai útjait dolgozta fel.

A filmfesztivál zsűrijét olyan neves szakemberek alkották, mint András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, valamint Halmy György filmrendező.

András Ferenc a megnyitón úgy fogalmazott: „A III. Savaria Filmszemle új időszámítást   hozott a filmezésben, mert a pályázók által jegyzett alkotások olyan magas szakmai színvonalat képviselnek, hogy ezután bátran elhagyhatjuk az amatőrfilm jelzőt”.

A filmszemle programjában a közönség láthatta a Szombathelyi Televízió új, „Az Istenszeretőknek minden a javukra válik.” című riport-dokumentumfilmjét Brenner Józseffel, a Brenner családban rejlő, minden tragédián átsegítő hitről.

A díjátadót csütörtök este tartották, ugg outlet australia auckland melyen a Debrecen Televízió a dokumentumfilmek kategória harmadik helyezettjének járó díjat kapta meg a Büszkébben tűrni másnál című filmjével.

A Debrecen Televízió kétrészes alkotása az első világháborús emlékművekről szól, a film egy-egy kiválasztott szobor, emlékhely kapcsán mutatja be azt a fájdalmat, veszteséget, melyet meg kellett élniük a közösségeknek. A film felidézi, milyen hatást gyakorolt Magyarországra a több mint félmillió katona halálát hozó első világháború, és miért volt fontos a közösségek számára az emlékhelyek építése. Egy-egy kőbe, márványba vésett név mögött megbújó történetek bontakoznak ki a mai rokonok, leszármazottak emlékein keresztül.

A filmet Széles Tamás rendezte, a díjat a film forgatókönyvírója, Vojtkó Ferenc és vezető operatőre Renyó Norbert vette át. A film vágásért Kapusi József felelt.

vojtko_ferenc_1A Büszkébben tűrni másnál a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának támogatásával, a Média Mecenatúra Programban készült el, épp ezért először a közmédia mutatja be, utána vetíti majd a Debrecen Televízió.

A Szent Márton-kategóriában második lett a Zemplén Televízió Vértanúságra ítélve című filmje.  Mezősi Tamás és Mezősi-Nagy Mariann filmje Romzsa Tódor görögkatolikus vértanú püspök életét és a Kárpátalján élő görögkatolikus papok üldöztetésének történetét dolgozta fel.

Különdíjat kapott Szent Márton-kategóriában az Oroszlányi Televízió A 13-as cella grófnője című filmje. 1975 januárjában hunyt el Károlyi Margit grófnő, aki Majkon élte le az életét. Az Oroszlányi Televízió stábja pár fellelte a grófnő (eddig elfeledett és 40 évig téves helyen tárolt) urnáját és húga, Emma mellett helyezte el. A film a grófnő életét dolgozza fel.

A nyertes alkotók számára a pénzdíjat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ajánlotta fel a Magyar Média Mecenatúra Programja keretéből. A Szent Márton-emlékév alkalmából – a szombathelyi programok koordinálásáért felelős szervezet jóvoltából – három operatőri különdíj is gazdára talált egyenként 150 ezer  forint értékben. A díj egyben megbízás is az emlékév kapcsán készülő három reklámspot forgatására.

A Savaria Filmszemle díjazottjai

Kisjátékfilm kategória

I. Makkos Zsófi és Molnár Péter Miklós: Az az egy gyerek
II. Batka Máté: Love on the MÁV
III. Tóth Gergely: Kimenő

Filmetűd kategória

I. Mészáros T. László: Márton köpenye
II. Balla Gábor – Elephant Studió: A toll
III. Kiss Ferenc és Szalai István: Ajtókon át

Dokumentumfilm kategória
I. Zsigmond Attila: Székelyföldi betyárok
II. Szabó Attila (Aves-media S.R.L.): Méregzöld mesék
III. Debrecen Városi Televízió Kft. ugg outlet australia auckland : Büszkébben tűrni másnál

Szent Márton-kategória
I. FilmArt Stúdió Kft.: A jó pásztor – Tours-i Szent Márton élete
II. Zemplén Televízió Közhasznú NKft: Vértanúságra ítélve
III. Hegedűs-Dányi Anita: Szép halállal – Bódi Mária Magdolna emlékére

Különdíjak

Dokumentumfilm kategóriában
– Baranya Televízió Kft.: Privatizáció
– Boros Ferenc és Horváth Zoltán: A szendiszűcs
– Molvay Norbert: Ha nem segít a mindenható
– Farkas Péter és Keresztúri Ferenc: Négyek földjén

Szent Márton-kategóriában
– Maksay Ágnes: Márton Áron boldoggá avatási pere
– Oroszlányi Televízió: A 13-as cella grófnője

Kisjátékfilm kategóriában
– Bolyai Filmműhely: Álarc
– Engelmann Péter: Help

Alkotói műhely
– Belénessy Csaba (Crossborder Film Kft.): Farkasasszony és Földindulás filmekért
– Szlovén RTV, Magyar Műsorok Stúdiója, Lendva: Könyv születik Alsólendván, Szentek kultusza a Muravidéken, Szolgáló szeretet, Kühár Ede OSB tanúságtételei
– Bolyai Filmstúdió, Zenta
– Fogyatékosok Otthona, Zsira

A szemle legfiatalabb tehetséges alkotója
– Mihály Luca: Séta

Operatőri különdíjak
– Szerdahelyi Mátyás (az Elephant Produkció képviseletében)
– Szirák Tamás (az Egy testben c. film képviseletében)
– Soós Csaba (Karmák produkció)

Minden vélemény számít!