film

Bemutatták a DTV debreceni zsidóságról készített dokumentumfilmjét – videóval

Akik lelke megmaradt a hitben. Ez a címe a Debrecen Televízió új dokumentumfilmjének, amelyet vasárnap ünnepélyes keretek között mutattak be a Pásti utcai zsinagógában. A debreceni zsidóság történetéről szóló alkotás premierjén Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a kormány partnerként tekint a zsidó közösségekre, a dokumentumfilm készítők missziója pedig fontos szerepet tölt be az emlékezésben.

A zsidó felekezetűek debreceni betelepedésétől, a 19 század második felétől kezdve mutatja be az 54 perces dokumentumfilm a békés éveket éppúgy, mint a későbbi gettósítást, a deportálást és a munkatáborok megpróbáltatásait. A film bemutatóján a kormány képviseletében Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára vett részt, aki a dokumentumfilmes misszió kapcsán az emlékezés és a tisztelet fontosságát is hangsúlyozta.

– A Magyar Kormány partnerként tekint a zsidó közösségekre, és értéknek tekinti azt a kultúrát, azt a vallási örökséget, amit ők ápolnak – mondta a parlamenti államtitkár.

Csepreghy Nándor

Csepreghy Nándor

A premieren Papp László polgármester azt mondta: a város morális kötelessége, hogy megőrizze és továbbadja a debreceni zsidóság emlékezetét. monster beats audio adidas Ezért született meg a város felkérésére a Debrecen Televízió dokumentumfilmje a helyi zsidóság történetéről.

Papp László

Papp László

– Az elmúlt hónapokban elkészülhetett az a film, amely ezt hivatott bemutatni. Megeleveníteni az egykori zsidónegyed világát, megemlékezni azokról, akik nem térhettek vissza a deportálások után, és bemutatni azokat, akik szívükben hordozzák a debreceni zsidó világot, és szívesen beszélnek nekünk, sokadik generációnak arról, hogyan kell megőrizzük identitásunkat és hitünket, bárhol is legyünk a világban – hangsúlyozta a polgármester.

Horovitz Tamás, a helyi zsidó hitközség elnöke a filmbemutatón elmondta: fontos, hogy megismerjük a múltunkat, mert ebből tudjuk építeni a jövőnket. Ebben jelent komoly segítséget a Debrecen Televízió dokumentumfilmje.

michael kors abbey backpack access review hu/wp-content/uploads/horovitz3.jpg” alt=”Horovitz Tamás” width=”561″ height=”280″ /> Horovitz Tamás

– Nagyon fontos, hogy ezt a filmet sikerült elkészíteni. Ez a film bemutatja a holokauszt előtti debreceni zsidóság életét, amikor még virágzó zsidó élet volt Debrecenben, és sajnos bemutatja hitelesen azt a korszakot is, amikor elvitték a debreceni zsidókat – hangsúlyozta.

A filmben tizenöt holokauszt-túlélő idézi fel a helyi zsidóság szenvedéseit. Vojtkó Ferenc, a film rendezője kiemelte: a holokauszt-túlélők által elmondott történetek – amellett, hogy hitelessé tették a filmet – fontos tanulságokat is hordoznak.

Vojtkó Ferenc

Vojtkó Ferenc

– Az egyik szereplő így fogalmazott: amikor ő mindezzel szembesült, akkor rájött, hogy nem szabad gyűlölni. Azt hiszem, hogy ez a legfontosabb. Ennek a filmnek az az üzenete, hogy nem szabad gyűlölni – nyilatkozta a rendező.

A Pásti utcai zsinagógában tartott premieren mintegy százan tekintették meg a Debrecen Televízió új alkotását, moncler jacket acorus 2 az “Akik lelke megmaradt a hitben” című dokumentumfilmet.

DehirA debreceni zsidóságról készített filmet a DTV

Minden vélemény számít!