kossuthpapja

Bemutatták a Debrecen Televízió új filmjét – videóval

Szerda délután bemutatták a Debrecen Televízió új filmjét az Apolló moziban. A Kossuth papja Könyves Tóth Mihály debreceni református lelkész az 1848-49-es szabadságharcban betöltött szerepéről szól. Az egyórás alkotást Tóth-Máthé Miklós azonos című regénye alapján Dánielfy Zsolt rendezte. Könyves Tóth Mihály az 1848-as forradalom és szabadságharc meghatározó alakja volt, lelkesítő beszédei hatására tömegesen álltak a debreceni fiatalok a honvédseregbe, ahol ő maga tábori lelkészként szolgált. A nép Kossuth papjaként vagy aranyszájú papként emlegette. Hazafias beszédei miatt a forradalom után kötél általi halálra ítélték, végül amnesztiát kapott.

kossuthpapja1Az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült egyórás film „karrierje” már a debreceni díszbemutató előtt elkezdődött. Szombathelyen a II. Savaria Filmszemlén a kisjátékfilmek kategóriájában a 35 pályamű közül a Kossuth papja hozta el az első díjat.

A díszbemutatón Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere elmondta, a film egy örökzöld témát, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit dolgozza fel, melyről mindenkinek vannak ismeretei. Ez az alkotás azonban egy olyan helyi történetet mesél el, mely a debrecenieket különösen megérinti.

A díszbemutatón Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere elmondta, a film egy örökzöld témát, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit dolgozza fel, melyről mindenkinek vannak ismeretei. Ez az alkotás azonban egy olyan helyi történetet mesél el, moncler armoise albizia mely a debrecenieket különösen megérinti.

Komolay Szabolcs

Komolay Szabolcs

Az alpolgármester hangsúlyozta, Könyves Tóth Mihály nem kívánt hőssé válni, de hitt valamiben, s amellé teljes szívvel odaállt. Ez a film is bizonyítja, hogy érdemes a múltunkkal foglalkozni, s hogy vidéken is vannak olyan értékek, melyeket minél több emberrel meg kell ismertetni – hallhattuk Komolay Szabolcsot.

Kollarik Tamás, az NMHH Médiatanácsáénak tagja, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora ismertette, hogy a Médiatanács pályázatain az utóbbi években 10 milliárd forinttal segítették a magyar filmkészítő műhelyeket. Ennek eredményeként hatszáz filmet mutattak be, melyek több mint kétszáz díjat nyertek hazai és nemzetközi filmfesztiválokon.

Kollarik Tamás

Kollarik Tamás

Kollarik Tamás kiemelte, a Debrecen Televízió alkotógárdája magas színvonalon dolgozik, s kiváló pályázatokat kapnak Debrecenből, amit a Médiatanács is elismer; ennek köszönhetően a Magyar Média Mecenatúra programban már nyolc debreceni film elkészítéséhez nyújtottak támogatást. A Médiatanács tagja úgy véli, a Savaria Filmfesztiválon szerzett fődíjat újabb díjak követhetik, meggyőződése ugyanis, hogy a film sikerrel szerepelhet a hazai és nemzetközi fesztiválokon.

Széles Tamás, a Debrecen Televízió ügyvezető igazgatója, a film producere megköszönte mindenki munkáját, nfl jerseys reddit for sale near me aki dolgozott az alkotáson. Kiemelte Tóth-Máthé Miklóst, akinek már a második könyvét vitte filmre a DTV (az első A rögöcsei csoda volt). Bízik abban, hogy ez az együttműködés folytatódik, hiszen Tóth-Máthé Miklós írásai ízig-vérig debreceni történetek.

Széles Tamás

Széles Tamás

Széles Tamás méltatta Dánielfy Zsolt filmrendezőt is, aki régóta vesz részt a Debrecen Televízió produkcióiban, s ahogy az ügyvezető fogalmazott, nem csupán színészként, hanem rendezőként is megállja a helyét. Széles Tamás köszönetet mondott a Debrecen Televízió munkatársainak és a színészeknek, akik sokszor a szabadidejük feláldozásával dolgoztak a filmen.

Dánielfy Zsolt

Dánielfy Zsolt

Dánielfy Zsolt rendező úgy fogalmazott, eddig öt filmet rendezett, de ezt tekinti közülük a legfontosabb munkájának, mert olyan összefogással még soha nem találkozott, mint ami a Kossuth papjának a megszületését segítette.

alkotokA rendező kiemelte, hogy több kolléga életében először dolgozott filmen, mint például a fiatal vágó, Papp Ferenc vagy digitális trükkökért felelős Kovács Kálmán, aki rengeteg konnektort és radiátort vett ki utólag a felvételekből. Annak ellenére, hogy ők korábban ilyet még nem csináltak, kiváló munkát végeztek – hangoztatta a rendező, megköszönve minden egyes alkotó áldozatos munkáját. monster beats apple accessories 2

A filmbemutatón ott voltak Könyves Tóth Mihály leszármazottai is, akik köszönetüket fejezték ki, hogy a Debrecen Televízió filmben állított emléket a lelkész életének.


Az alkotást a díszbemutatót követően először a köztelevízió mutatja be, később pedig a Debrecen Televízió is műsorára tűzi.

 

Minden vélemény számít!