tv_dij

30. születésnapját ünnepli idén a Tatai Televízió

A jubileum alkalmából szervezett ünnepi ülést Tata Város Önkormányzata és a Tatai Televízió Közalapítvány Kuratóriuma február 20-án a Hotel Gottwaldban. Az eseményen részt vettek a volt és jelenlegi munkatársak, valamint mindazok, akik segítették, támogatták városunk televízióját az elmúlt három évtized során.

A tatai, helyi televíziózás 1990. január elsején indult el. Igaz, korábban már voltak kísérleti adások, de a város vezetésének jóváhagyása után hivatalosan ekkor kezdődhetett el a Tatai Televízió adása. Az alapítók, a mögöttünk álló 30 év mozgalmas történetének elindítói hárman voltak. A kábelesek részéről Nagy Tamás, a tv részéről pedig Ivák Péter és Nemes János. Bár nem volt tapasztalatuk egy önálló csatorna működtetésében, rendelkeztek videómagnóval, kamerával és komoly elszántsággal. Az akkori minimális felszereltség lelkes, áldozatos munkával párosult, melynek eredményeként olyan műsorokat készítettek, amelyek mindenkit érdekeltek, hiszen a helyi élettel foglalkoztak. Ahhoz, hogy a ma jól ismert és közkedvelt műsorstruktúra kialakulhasson, óriási technikai fejlődésre volt szüksége az idővel egyre bővülő szakmai stábnak. A kezdetekben kéthetente hétfőn egy adással jelentkeztek, majd 1993-ban álltak át a heti egy, hétfői élő adásra. Ezt követően egy nappal bővítettek, keddenként a sporttal foglalkoztak, a nagy váltás pedig akkor következett be, amikor elindult a napi híradó sugárzása. Ez 2000-ben kezdődött, amikor a stáb már azon gondolkodott, hogyan tudná a leggyorsabban tájékoztatni a tataiakat a helyi hírekről, hogy a nézőknek ne kelljen megvárniuk a másnap reggeli újságot. A híradó azóta is sikeres, változások csak a mellette futó műsorokban voltak, a jelenlegi idő és tematikai rend 2005 óta működik.

Petzke Ferenc az ünnepi ülésen köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt évtizedekben úgy gondolták, hogy fontos a tatai televíziózás ügye, s  elindították, támogatták a munkát. A Tatai Televízió főszerkesztője úgy nyilatkozott: – A helyi televíziózás legnagyobb értékét maga az archívum jelenti, amely folyamatosan dokumentálja a város történéseit. Az elmúlt évtizedek televíziós anyagainak összessége tulajdonképpen digitális történelemírás, melynek létrejöttében a televíziónak óriási felelőssége van, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy az operatőr miként mutat meg egy eseményt, vagy mit kérdez a szerkesztő. A legnagyobb felelősség azonban mindig a nyilatkozóé, mert az általa elmondottak alapján következtet majd az utókor egy bizonyos eseményre. Petzke Ferenc hozzátette: – A másik jelentős értékünk, hogy az itt élők a napi híradókon keresztül gyorsan értesülnek a város életének aktuális, aznapi híreiről, és arról is, hogy mi várható a következő napon. Ugyancsak nagy szerepünk van a civilek tevékenységének megismertetésében, mert rajtunk kívül senki nem mutatja be a civil társadalom munkáját. Mivel helyben vagyunk, az itt élők által létrehozott helyi értékek megörökítése számunkra a legfontosabb. Ezeket az értékeket pedig megfelelő szakmai és technikai felkészültség mellett  országosan is be tudjuk mutatni. Erre jó példa a Tatai Televízió, amely a Magyar Televízió beszállítójaként dolgozik, s tavaly 501 ilyen tudósítást készített a köztévének.

tv_2A Tatai Televízió 2014 óta tagja az MTVA tudósítói hálózatának, ezzel nem csupán Tata, hanem a környék településeinek is megjelenést biztosít a Magyar Televízió csatornáin. Városunk televíziója a megyei jogú városok mellett egyedüliként tagja a tudósítói hálózatnak.

A Tatai Televízió egészen 1996-ig önkormányzati intézmény volt. Ezt követően közalapítvány lett, közhasznú szervezetként működik, először 9, ma már 6 fős kuratóriummal, melynek tagjai: Sipos Józsefné, Dr. Varga József, Dr. Kemecsi Lajos, Szőts István, Vámosi László és Petzke Ferenc. A Kuratórium támogatja a televízió elképzeléseinek megvalósítását, hiszen tagjai között van jogász, műszaki szakember, újságíró, néprajztudós is. A Kuratórium, munkáját 24 éve ellenszolgáltatás nélkül végzi. A felügyelőbizottsági feladatokat a mindenkori képviselő-testület Pénzügyi Bizottsága látja el. A televíziónak 1997 óta kommunikációs megállapodása van az önkormányzattal. Ez a dokumentum rögzíti a műsorkészítés irányelveit, és többek között az önkormányzati megjelenések módját, felületét és idejét, valamint státuszhoz kötött megszólalások szereplési rendjét. A jelenlegi műsorrendet Tata Város Önkormányzata finanszírozza, ennek felhasználásáról évente közhasznúsági jelentéssel számol el az alapítvány.

Michl József polgármester az ünnepi ülésen köszönetet mondott a Kuratórium és a Felügyelőbizottság tagjainak, valamint a televízió minden egykori és jelenlegi munkatársának. A városvezető az eseményen úgy nyilatkozott: – 30 év egy ember életében is hosszú időszak, és még inkább az egy közösségi televízió történetében. Óriási dolog az, amit az elmúlt években végeztek, hiszen nem csak életben tartották, hanem folyamatosan fejlesztették is a televíziót. Külön köszönöm Petzke Ferenc munkáját, aki főszerkesztőként hosszú ideje összefogja  ezt a közösséget, és a szakmai elismerések mellett 2015-ben Tata Város legnagyobb kitüntetését, a Zsigmond Király Díjat is átvehette elkötelezett, minőségi munkájáért, folyamatosan nyújtott magas szakmai színvonalú, kiemelkedő teljesítményéért. Michl József hozzátette: – a város televíziójának munkatársai precízen, elhivatottan végzik munkájukat, minden olyan eseményről beszámolnak, ahová meghívást kapnak, és megörökítik Tata életének fontos pillanatait.

A Tatai Televízió 3 évtized alatt 7.515 adásnapon tájékoztatta a nézőket, 5460 híradót készített, melyekben 21.840 hírről tudósítottak, valamint 1560 stúdióbeszélgetést sugároztak.

A jubileumi ünnepségen köszöntőt mondott a Médiatanács korábbi tagja Dr. Auer János is, aki kiemelte: – a helyi televíziózásnak azért van kiemelkedő szerepe a mindennapokban, mert a helyi hírek sokszor fontosabbak egy település életében, mint az országosak. Ugyancsak méltató szavakkal köszöntötte a televíziót Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke, aki úgy fogalmazott: – Tata 30 éves múltja már mozgóképeken van megörökítve, s mindezt digitalizálták, ezért a múlt egyes darabjai ma már kikereshetőek, újranézhetőek és persze napról-napra bővülnek.

A Tatai Televízió Süttő-Lábatlantól Tatán, Tatabányán és Oroszlányon át Várgesztesig 20 településen nézhető, ami közel 200 ezer ember elérését jelenti. Az elmúlt időszakban számos elismerés és dicséret, köszönetnyilvánítás minősítette a televízió szerkesztőségének munkáját. Ilyen volt többek között Az év jótevője – díj, a Zsigmond Király Díj és a Nívó Díj is. A közeljövő feladatai között a televízió tervezi a helyi stúdió díszletének virtuális stúdióvá való átalakítását, valamint egy telefonos applikáción keresztül kommunikációs eszközeinek bővítését.

Minden vélemény számít!