tankcsapda

A Tankcsapdától a digitális oktatáson át a miséig: a helyi televíziók kitartanak a járvány alatt is

A magyarországi helyi televíziók továbbra is friss hírekkel látják el az embereket, emellett sok településen a helyi közélet szervezőivé is váltak.

A koronavírus-járvány miatt óráról órára egyre szigorúbb korlátozásokat vezetnek be az országban, közintézmények zárnak be, üzemek állítják le a termelésüket. A veszélyhelyzet természetesen a magyarországi helyi televíziók működésére is komoly kihatással jár.

A helyi televíziós műhelyek a járvány továbbterjedésének megakadályozására azon kollégáiknak, akiknek a munkakörük ezt lehetővé teszi, engedélyezték az otthoni munkavégzést, ugyanakkor nem feledve a legfőbb feladatukat; a helyi közösségek tájékoztatását, továbbra is ott vannak a „frontvonalban”.

Manapság, amikor az álhírek olyan gyorsan terjednek, mint egy járvány, a helyi közösségeknek szükségük van arra a megbízható hírforrásra, amit ismernek és elismernek; a helyi médiára. A stábok segítik tájékozódni az embereket arról, milyen óvintézkedéseket tehetnek meg, hová vihetik ügyeletbe a gyermekeiket, ha felügyeletükről a munkájuk miatt nem tudnak gondoskodni, milyen formában segíti az önkormányzat az időseket, hogyan szervezik meg továbbra is a rászoruló gyerekek közétkeztetését, kiket fogad, milyen műtéteket végez el a helyi kórház.

A helyi televíziók ugyanakkor a tájékoztatási alaptevékenységük mellett egyre inkább a helyi közélet szervezői lettek Pakstól Szegedig, Csurgótól Tótvázsonyig. Van, ahol a helyi televízió a nélkülözhető számítógépeit ajánlotta fel a gyermekek digitális oktatására, máshol – ahol nincs minden családban számítógép, laptop, tablet vagy internet elérés – a helyi tévé adja a tanórákat, hogy egy gyermek se szenvedjen hátrányt. A helyi televíziók az ország számos pontján közvetítésekkel segítik a helyi hitéletet; miséket, istentiszteleteket juttatnak el a nehéz időkben a hívőkhöz, akik most nem tudnak elmenni a templomokba.

A helyzet egészen különleges együttműködéseket is szül. A Tankcsapda zenekar például egy szórakozóhelyen adott volna „zárt kapus” koncertet, amit az interneten közvetített volna, ám az azóta életbe lépő korlátozások miatt a vendéglátóhelyen ilyen koncertet sem lehet megtartani. Lukács Laciékat ezért a Debrecen Televízió „fogadta be”; péntek este a DTV stúdiójából ad majd koncertet a Csapda, hogy az otthon lévő embereknek élményt nyújtsanak, ezzel is biztatva őket; maradjanak otthon!

A több mint kilencven helyi televíziós műhelyt tömörítő Helyi Televíziók Országos Egyesülete megkeresésére Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke jelezte, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt elfogadják, ha a helyi tévék a nézők érdekében eltérnek a szigorú szabályoktól, s egyben köszönetet mondott az újságíróknak a szolgálatukért.

Ahogy szinte minden szektorban, úgy a helyi médiában is komoly anyagi károkat okoz a járvány, lévén a helyi televíziók jelentős reklámbevételektől esnek el. A Helyi Televíziók Országos Egyesülete ugyanakkor abban bízik, a helyi televíziók erőn felüli munkája megkapja azt az elismerést, ami az életben maradást jelenti majd ezen szerkesztőségeknek is.

 

 

Minden vélemény számít!