plehkrisztus3

A DTV filmjének hozadéka: Debrecenben állították fel az eltűnt kereszt másolatát

Keresztet szenteltek szerdán a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium udvarán. A keresztfa egy a Szilágyságban egykor álló kereszt mása, amit kidöntöttek. A mai ünnepségen elhangzott: a Debrecen Televízió Keresztfához megyek című dokumentumfilm-sorozatának köszönhető, hogy rekonstruálták a pléhkrisztust.

A Szilágyságban, a Szilágylompértra vezető út mellett állt az a kereszt, amely Ady Endrét is versírásra indította, s mely Kozma Mihályt is megindította. Az út menti keresztekről és erről a feszületről írta meg  Pléhkrisztus című könyvét.  A szerzőt a keresztfán lévő szimbólumok jelentése foglalkoztatta.

– Rájöttem, hogy ez a kereszt a magyar nép gondolkodását tükrözi. Nem csak a teremtőjéhez való viszonyt, nfl jerseys ranked custom 2 hanem a teremtett világhoz való viszonyát is megmutatja számunkra. Megmutatja, hogy mikor kell szántani, vetni, aratni, mikor van a böjtnek és a mulatozásnak az ideje. Az égbolt jeleiről mindent le lehetett olvasni – hallhattuk Kozma Mihályt, a keresztfa kutatóját, adományozóját.

A Debrecen Televízió Keresztfához megyek című dokumentumfilm-sorozatából kiderül, hogy azóta ez a kereszt már nem áll a Szilágyságban, mert kidöntötték.

plehkrisztus2A keddi ünnepségen elhangzott: a dokumentumfilm kapcsán merült fel a Szent József Gimnázium, michael kors ava kors ankle boots Szakközépiskola és Kollégium igazgatójában, hogy rekonstruálják a keresztet. A film megtekintése után határozták el, hogy álljon az az intézmény udvarán, mert az iskola múltját is hűen szimbolizálja.

– Az iskolánk is ilyen sorsot járt be, hiszen több száz éves működés után, 1948-ban bezárták, és 20 évvel ezelőtt alapította újra Bosák Nándor püspök atya. Az intézményünk számára ez az újjászületés nagyon fontos volt, és ez a kereszt itt erre is emlékeztet – mondta el Bódis Zoltán, a Szent József Gimnázium igazgatója.

A keresztet Bosák Nándor római katolikus püspöke szentelte fel. Az ünnepség végén pedig elindítottak egy hagyományt is. Eszerint, moncler armoise albizia 2 ha az iskola diákjai elmennek a Kárpát-medence bármely részére, onnan egy maréknyi földet hoznak majd a keresztfa tövébe.

DehirPléhkrisztust szenteltek fel Debrecenben

Minden vélemény számít!