zemplen

Zemplén TV

A sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központ részeként 1986-ban kaptunk működési engedélyt, mint kábeltelevízió.

Technikailag és szakmailag is igazi televíziós műhely alakul ki, melynek alkotásai folyamatosan megjelennek a Magyar Televízióban, s számos filmfesztiválról hoznak el díjakat.

1994. július 1. mérföldkő a Zemplén Televízió életében. 1993-ban beadott pályázat alapján vasárnap kivételével a hét hat napjára a televízió megkapja az UHF-50-es frekvencia használati jogát.
Az engedélyezett technikai paraméterek szerint saját adó épül a város fölé emelkedő 517 méteres Magas-hegyen, mikro-összeköttetéssel. Így Sátoraljaújhely-Sárospatak, s a határon túli területek lakói vasárnap kivételével a hét minden napján helyi közszolgálati műsorhoz jutnak, napi 10 órában, kiegészítve 14 órás képújsággal. Ebben az időszakban teljesedhet ki – a jelentősen megnövekedett műsoridő következtében – a határon túli, nemzetiségi, kisebbségi műsorok arculata, a televízió közszolgálati műsorszerkezete: 15 műsortípusban 90 konkrét műsor szolgálja mindezt.

1999-ben a televízió már három önkormányzat – Sátoraljaújhely, Sárospatak és Kisvárda -, valamint a Zemplén Televíziózásért Közcélú Egyesület tulajdona. Anyagi támogatásukból, pályázati és reklám bevételekből tartja fenn magát, s nem utolsó sorban olyan, a hármas határ-menti gazdasági kapcsolatok fejlesztésében és a bizalom erősítésben érdekelt szervezetek – Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Kárpátok Alapítvány, az Európa Tanács – támogatásával, amire hosszabb távon is számítani szeretnénk.

Ma saját gyártású műsoraink 85%-a közszolgálati műsor, mely átfogja a társadalom teljes területét. Ezek nagy része (kb. 40%) helyi információs műsorok, ezentúl a helyi kultúrával, oktatással, a régió mindennapi életével, történelmével foglalkozunk.

Hírműsorainkat a műfaj szigorú szabályai szerint szerkesztjük. A televízión belül már ma is külön csapat végzi ezt a munkát, s a gyorsaságot számítógép-vezérlésű montírozó segíti, mellyel akár a híradó előtt közvetlenül is lehet még anyagokat készíteni.

Napi műsorrendünk évek óta állandó. Ennek megfelelően 18 és 20 óra között helyi gazdasági, társadalmi, közéleti témákat dolgozunk fel hír- és magazinműsorainkban. 20 órától játékfilmeket, ismeretterjesztő és dokumentumfilmeket vetítünk, majd 22 óra 30 perctől képújság következik közérdekű és üzleti információkkal, másnap délelőtt 9 óráig. Szerkesztett adásainkat délelőtt 9 órától ismételjük. A saját készítésű műsorok ideje hetente 800850 perc.
A vételkörzetben közel 200 ezer nézővel számolunk.

Cím: 3980 Sátoraljaújhely Színház köz 4.
Telefon: 47 322 – 744
Fax: 47 521 – 069
E-mail: zemplentv@zemplentv.hu
Web: www.zemplentv.hu
Ügyvezető: Seres Péter