zalaegerszeg

Zalaegerszegi Televízió

Zalaegerszegen 1985. április 1-én, az országban az elsők között kezdte meg működését a városi televízió. A kezdeti műszaki nehézségeken gyakran a lelkesedés segítette át az akkori szerkesztőgárdát. A szakmai fejlődést a 80-as évek végének egyik legnépszerűbb Magyar Televíziós műsor, az “Ablak” alapozta meg, melynek szerkesztősége a ZTV-t is bevonta a műsorkészítésbe. A tapasztalatszerzés mellett a műszaki fejlesztések tették lehetővé, hogy az évek során fokozatosan növekedjen a városi televízió műsorideje, s emelkedjen az adásnapok száma. A gazdasági önállóság 1992. január 1-jén köszöntött be, amikor Kft-vé alakult a televízió. Alapítója és 100 %-os tulajdonosa Zalaegerszeg Megyei Jogú Város. A közszolgálati műsorok fenntartásához évente a költségvetésben is elkülönített összeggel járul hozzá a város, továbbá anyagi lehetőségei függvényében segíti a műszaki fejlesztéseket.

1997. január 22-én a ZTV saját készítésű műsorai kiléptek a városi televíziózás kereteiből, hiszen az UHF 51-es csatornán beindult a műsorok sugárzása. Így a városkörnyék, 27 km sugarú régió, 55 településének lakóival bővült a nézők száma.

Ma már a hét minden napján 24 órában sugározza adásait a ZTV. Naponta két alkalommal jelentkezik Híradónk, 19 és 20 órai kezdettel. A felmérések szerint híradóink a legnézettebb műsoraink, alkalmanként a régióban átlag 10 ezer néző kíséri figyelemmel a térség legfrissebb híreit.

A szerkesztőség az évek során szoros, napi kapcsolatot alakított ki az országos műsorszolgáltatókkal (MTV, DUNA TV, Hálózat TV), a MTV Soproni Körzeti Stúdiójával, illetve a Nyugat-dunántúli helyi televíziókkal (REVITA Stúdió Győr, Szombathelyi TV, Kanizsa TV, Keszthely TV, Lenti TV). Közösen készített Nyugati Régió című műsorunk hetente jelentkezik, akárcsak a Zalai Élet magazinműsor.

Egyre nagyobb nézettségnek örvendenek a régióban a hétfőnként jelentkező Aréna sport, a kedd -szerda -csütörtöki napokon jelentkező Nap mint nap című közéleti, és a péntekenként megjelenő KultúrRandi című magazinjaink. A Sportvasárnap 15-19 óráig a hétvége sporteseményeit, kosárlabda és labdarúgó mérkőzéseit sugározza felvételről. Nagy sikere van a Zalaegerszegi TV Egyetemnek, az Egerszegi Tudományos Esték sorozatnak.

A Dunántúl felsőoktatási intézeteinek hallgatói számára évek óta biztosítunk gyakorlati lehetőséget. A város középiskolásaiból verbuvált Laza Zala Médiakommandó elnevezésű diákcsoport, Diákcsemege címmel készít műsort, illetve részt vesz országos pályázatokon, rendezvényeken.

220 férőhelyes stúdiónk élő műsoroknak, kulturális eseményeknek is gyakori helyszíne.

20 éves születésnapunkat 2005-ben ünnepeltük, azóta minden évben megrendezzük a Göcsej Amatőrfilm Szemlét.

A felmérések eredményeinek ismeretében büszkén mondhatjuk, hogy a Zalaegerszegi Televízió csatornája hatékonyságát tekintve is a térség egyik vezető reklám megjelenési lehetőségét biztosítja, nem csak a régióban működő vállalkozások, hanem az országos tevékenységet kifejtő cégek számára is.

A rendszeres műsorgyártásban foglalkoztatottak száma: 15-20 fő.

Cím: 8900 Zalaegerszeg, Kossuth u. 45-49.
Telefon: (92) 311-309
Fax: (92) 311-581
E-mail: info@zegtv.hu
Web: www.zegtv.hu
Ügyvezető igazgató: Frauenhoffer Márta