vasarhelyi

Vásárhelyi Televízió

A hódmezővásárhelyi Városi Televízió létrehozásának ötlete az 1980-as évek közepén felmerült, az ezzel kapcsolatos részletes terv 1985 januárjára el is készül. Az elképzelések szerint a rákövetkező évben mintegy 3 ezer lakást kapcsoltak volna be a kábelrendszerbe, viszont a hiányzó engedélyek miatt erre várni kellett. 1986. január 22-én a Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága – a Petőfi Művelődési Központon belül – létrehozta a Városi Televíziót, mint intézményt. A működéshez szükséges technikai feltételek adottak voltak, a kísérleti adásra azonban 1986. május 5-ig várni kellett. Ebben egy 90 perces összeállítás volt látható a Május 1-jei eseményekről. Az indulás évében a havi műsoridő 60 perc volt.

1988. január 5-én a Minisztertanács Hivatala – Városi Televízió Hódmezővásárhely néven – ideiglenesen egy évre adott engedélyt stúdió létrehozására. 1988. szeptember 5-én már önálló csatornán jelentkezett a helyi tévé, a végleges stúdióengedély viszont csak 1989 januárjában érkezett meg, s kábelen történő működtetésre vonatkozott. Havi egy alkalommal volt adás, 60-90 percben, ehhez társult a képújság. A műsorok összeállításánál a legfőbb szempont az volt, hogy a nézők tájékoztatást kapjanak Vásárhelyen legfontosabb eseményeiről. A legmeghatározóbb műsor a Mozaik címet viselő hírmagazin volt hosszú éveken át, amelyben pár perces összeállításokon keresztül ismerhették meg a főbb történéseket a lakosok. A város 1990-ben vásárolta meg az adókészüléket, s azzal, hogy most már nem csak kábelen, hanem szórtan is továbbítani tudja a műsorokat, potenciálisan mintegy 120 ezer nézővel lehetett számolni. A Városi Televízió 1991-ben heti egy alkalommal jelentkezett önálló műsorral, havonta pedig élőben közvetítette a közgyűlés ülését. 1992-től heti két alkalommal volt már adásnap.

1994-es év nagy változást hozott, ugyanis az addigi műsoridő a soksorosára emelkedett, július 15-től – az újabb engedély értelmében – a VTV 6 évig hetente négy alkalommal, naponta 17-22 óráig sugározhatott, a közgyűlés közvetítésére pedig havi egy alkalommal, 15-22 óráig volt lehetősége. Ebben az időszakban a rövid tudósítások mellett nagy hangsúlyt kaptak az élő stúdióbeszélgetések, kiemelt szerephez jutott a kultúra. A Vásárhelyi Műhely című kulturális magazin a Mozaik mellett szintén évekig meghatározta a televízió arculatát. 1997. január 1-től a Városi Televízió közhasznú társasággá alakult, egy év múlva pedig beolvadt a Szerdahelyi József Kulturális, Sport és Szolgáltató Kht-ba. A 97-es év több szempontból is áttörést jelentett, akkor vezették be a napi híradó készítését, valamint a máig is működő állandó rovatot a Nap Kérdését. 2000 nyarától a VTV átállt a 24 órás műsoridőre, amely azt jelenti, hogy 0 órától 16 óráig képújság látható, utána pedig saját szerkesztett műsorok, élő adások, valamint filmbejátszások. Hétvégeken a szerkesztett műsorok adásideje 17-22 óráig tart. A Közgyűlés 2007. november 8-i határozata értelmében az új működési forma, amelyben a tévé tevékenykedik: a Szerdahelyi József Műsorszolgáltató Nonprofit Kft.

2009. április 14-től tartalmi és képi megújulás történt a VTV-ben. Az állandó rovatok – Híradó, Nap Kérdése, Csillagposta, Jegyzet – és a megszokott, főként aktuális közéleti témákkal foglalkozó Vásárhelyi Magazin mellett tematikus magazinműsorok indultak el, így kultúra, egészségügy, életmód, portré, sport, kisállat, ifjúság, zene témakörökben. Ezzel együtt új szignálok készültek mind a már meglévő, mind az új műsorokhoz, megújult a stúdió, a műsorstruktúra és a logó is, vagyis új arculatot kapott a Vásárhelyi Televízió.

Cím: 6800 Hódmezővásárhely Andrássy út 1.
Telefon: 62/249-121; 249-188
E-mail: vtv@vasarhelyitv.hu
Web: www.vasarhelyitv.hu
Ügyvezető: Rókus Ákos