sztv

Szombathelyi Televízió

1990. február 5-én történelmi esemény tanúi lehettek a szombathelyi polgárok. Először csendült fel az éterben a Szombathelyi Televízió szignálja, először jelentkezett adással az SZTV. Akkor nem volt hagyománya a helyi televíziózásnak, ezért mindent a nulláról, a kialakítással és az adásokkal együtt tanulva kellett elkezdeni. Tizenöt év elteltével azonban elmondható, hogy ez a tanulási folyamat eredményes volt.

Akkoriban heti egy alkalommal adott a televízió, ma már napi két és fél óra saját gyártású műsort készítünk, és huszonnégy órán keresztül sugárzunk. A kezdeti technikai korlátokat először 1994-ben vetette le az intézmény. Az önkormányzat döntése után, tizenegy évvel ezelőtt az ország legkorszerűbb vidéki stúdiója épült meg az akkor újdonságnak számító beta technikával. Ez azonban több mint egy évtizede volt, s ami akkor korszerűnek számított, ma már elavult. Ideje volna teljesen átállni a digitális technikára, ez azonban több tízmilliós beruházást igényelne.

A Szombathelyi Televízió tizenöt éves története során hat igazgató-főszerkesztőt “fogyasztott” el, illetve a hatodikat most nyűvi éppen. Az induláskor az MMIK-ban volt a stúdió, ma egy háromszintes épületben, a Géfin Gyula utcában, amely minden szempontból alkalmas a szerkesztőség számára, és ideális a stúdió is. A tizenöt év alatt számtalan műsor indult és szűnt meg.

Jelenleg napi tematizálásban próbáljuk megtalálni nézőközönségünket, egyre jobb eredménnyel: naponta sugárzunk híradót és sporthíradót. Van internetes portálunk és teletextünk is, kiterjedt nemzetközi és régiós kapcsolatokkal rendelkezünk, szállítunk híreket három országból, és négy Nyugat- dunántúli megyéből.

A Szombathelyi Televízió ma már megkerülhetetlen médiatényező a városban, de annak határán túl is. Huszonöt kilométeres körzetben láthatnak minket, közel ötvenezer háztartásba jutunk el. Ám így is, tizenöt éve egyfolytában anyagi gondokkal küzdünk. Ezt az állandó szorítást legyőzendő, igyekszünk nyitni az Európai Unió felé, forrásokat keresünk – s reményeink szerint – találunk is, hogy megalapozzuk a működést újabb tizenöt évre. Nem csak rajtunk múlik, ám ami rajtunk múlik, azt megtesszük.

Cím: 9700 Szombathely Március 15. tér 5.
Telefon: 94 / 325 – 525
Fax: 94 / 328 – 900
E-mail: tvszombathely@tv.szombathely.hu
Web: www.sztv.hu
Ügyvezető: Horváth Zoltán