kolcsey

Kölcsey Televízió

A “Kölcsey” Televízió Kht-t 1999-ben alapította a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés, azzal a céllal, hogy a társaság egy olyan megyei televíziót állítson fel és üzemeltessen, amely egyrészt lehetőséget biztosít arra, hogy a Megyei Közgyűlés, illetve a Megyei Önkormányzat munkája nyitottabb, az emberek, a lakosság számára nyomon követhetőbb legyen.
Másrészt az adáskörzetben lévő és az azon túli települések élete, mindennapjai ismertebbé váljanak a régió és a mikrorégió más települései előtt is, továbbá színvonalas szórakoztató műsorokat nyújtson számukra.

• Elérhetőség

A nyíregyházi székhellyel működő Kölcsey Televízió országos szempontból is sok tekintetben egyedülálló műsorszolgáltató intézmény. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye televíziója az Országos Rádió és Televízió Testület döntéseinek következtében három televíziós frekvencián is sugározza napi 24 órás, folyamatos adását. A médiahatóságtól megkaptuk az engedélyt a hálózatba kapcsolására, így szabályozott keretek között közvetítjük mindhárom frekvencián a Kölcsey Televízió műsorát.

A Kölcsey Televízió vételi lehetőségei és annak műszaki paraméterei a következők:

A megye nyugati felében, a szabolcsi térségben élők egyéni vevőantennákkal, Nyíregyháza irányába forgatva élvezhetik műsorunkat, az UHF-52-es televíziós frekvenciára hangolva.

A megye keleti felében, a szatmár-beregi térségben élők egyéni vevőantennákkal, Mátészalka irányába forgatva foghatják a Kölcsey Televízió műsorát az UHF-39-es csatornán, valamint Fehérgyarmat irányába forgatva az UHF-38-as csatornán.

Mindkét esetben kiváló minőségben, Nicam sztereo kísérőhanggal élvezhető az adás.

Ha az antenna átforgatása nem lehetséges a többi megszokott, földi sugárzású televíziós csatorna vételi minőségének romlása nélkül, abban az esetben egy kb. 4.000 Ft költséggel beszerezhető új antenna segítségével valósítható meg a Kölcsey Televízió adásának tökéletes vétele, a fentebb részletezett irányokba állítva. (Az antenna bármely híradástechnikai szaküzletben vagy antennák árusításával foglalkozó boltban beszerezhető átlagos, egyszerű UHF tetőantenna.)

Amennyiben az adott település rendelkezik kábelhálózattal, csakúgy, mint az elmúlt időszakban (pl. Nyíregyháza, Nagykálló, Mátészalka, Fehérgyarmat, Vásárosnamény, Csenger, Ibrány, Gávavencsellő, Baktalórántháza, Nagyecsed, Kisvárda, Rakamaz, Ököritófülpös,Tiszalök, Újfehértó esetében), most is törekszünk arra, hogy az antenna segítségével történő vételi lehetőség mellett kábelen is eljussunk a nézők otthonába.

A Kölcsey Televízió ebben az országrészben és az országban egyedülálló módon körzeti televízióvá vált, mely potenciálisan közel 800.000 embert ér el. Természetesen az adáskörzet kibővülésével a műsort foghatják és nézhetik nem csak a megye-, hanem az országhatárokon túl is (Beregszász, Szatmárnémeti). Ez a szám az ország teljes lakosságának több mint 10 %-át jelenti, és ez alapján a Kölcsey Televízió teljesíteni tudja egy jelentős térség médiumához mért feladatokat is.

• Sajátos szerepkör

Kijelenthető, hogy a Hármashatár közelségében működő Kölcsey Televízió országosan egyedülálló módon megyei televízióként működik, mely biztosítja, hogy a térség minden lakójához eljuthassanak a megyét érintő információk. A Kölcsey Televízió valóban rendelkezik egy olyan tulajdonsággal, amely országos szempontból is különlegessé teszi. Egy teljes megye lakosságát egyetlen helyi televízió sem éri el közvetlenül, ami különleges adottság, s ez által különleges feladat is a Kölcsey Televízió számára. Ez az újszerű kezdeményezés, mely jelentős terheket ró a Kölcsey Televízióra, azért is vállalható bátran, mert úgy érezzük, hogy a magyar közigazgatásban a megye jelenti azt a térséget, amelynek még igenis érezhető a kohéziós szerepe. Tapasztalataink szerint a történelmileg ezer éves megyerendszer társadalmi beágyazottsága ma is jelen van, hiszen a szabolcs-szatmár-beregi embereknek van egyfajta megyei identitástudatuk, azaz a keleti részeken, például Csengerben élőket éppúgy érdeklik a nyugati végponton, Tiszadobon, vagy Tiszalökön zajló események, mint fordítva. Úgy véljük, hogya televíziós csatornák napjainkra jellemző hatalmas kínálatában igenis helye van a Kölcsey Televíziónak, mely nem a globális médiadömping egyik szürke eminenciása, tehát nem egyike a számtalan országos és az elszórtan és kis hatékonysággal működő helyi televízióknak, hanem a két földrajzi szint között valóságos igényt elégít ki.

• Műsorpolitika

Amint a szlogenünkből kitűnik, a Kölcsey Televízió, mint megyei hír adó célja, hogy a műsoraival elérje a legszélesebb rétegeket és mindezt az értékek előtérbe helyezésével tegye.

A klasszikus híreken kívül hasznos – a megye lakosait igazán érintő és foglalkoztató – információkkal látjuk el a nézőket a Kölcsey Televízióban.

Az új évezred egyre gyorsabb, változó világot hozott, mellyel megfelelő szakmai információk hiányában nem lehet lépést tartani. A Kölcsey Televízió műsoraiban figyelmet szentel a speciális érdeklődésű csoportoknak, naprakész információkat nyújt az EU csatlakozással kapcsolatos hatásokról és következményekről, az országhatáron átnyúló kulturális, gazdasági és társadalmi kapcsolatokról. Jellegét és alapelveit tekintve a Kölcsey Televízió egyszerre, egymással párhuzamosan kívánja megvalósítani a tájékoztató és szórakoztató funkció kettősségét az értékmegőrzés feladatát felvállalva. Ezt szolgálja a teljes műsorstruktúra, mely alapvetően egy közszolgálati típusú televíziót fogalmaz meg.

• Vázlatos műsorstruktúra

A teljes mértékben információs-közéleti műsorok közé tartozik a hétfőtől szombatig minden nap jelentkező Híradó, valamint a Hírek rovat. Az önkormányzatiságnak, a döntési hátterek megvilágításának ad teret a Döntés, míg helyi, aktuálpolitikai kérdésekkel foglalkozik a Ring, a kifejezetten kulturális, szórakoztató kategóriába tartozik a több órás, színpadi elemekkel is dúsított Víg-kend, a klasszikus félórás kulturális kétheti folyóirat, a Horizont, a nemcsak megyei hírességekkel foglalkozó Közülünk való.
A megyei települések bemutatására fordít gondot a Megyejáró, és a megyei értékek, hagyományok megőrzésében, dokumentálásában, átörökítésében segít az Értékmentő. Lelki, vallási témákkal foglalkozik A szeretet ereje, míg a megyei ifjú tehetségeknek a Kölcsey sztárszínpadban nyújtunk bemutatkozási lehetőséget.
A portrékészítés egyik terepe a főként a megyéből elszármazott közismert személyekre koncentráló Közülünk való, míg a megyében élő érdekes és híres személyiségeket ülteti terefere-asztalhoz a Mese habbal.
Emellett számos tematikus magazinműsort készítünk, melyek széles témakínálatuknál fogva szinte minden korosztályt és érdeklődésű nézőt elérnek.
A teljesség igénye nélkül: Látlelet – egészségmagazin, S.O.S.! Építkezem – építkezők, lakberendezők műsora, Mintagazda – agrárpercek, Állati – az állatbarátok magazinja, Motor-tér – technikai magazin, E-divat – divatmagazin, Villantó – horgászmagazin, Vásárosnaményi krónika – a beregi történések összefoglalója, Nagykállói Krónika – a nagykállói történések havi összefoglalója, Sulijáró – oktatási magazin, Kapocs – regionális magazin, Harmónia – életmódmagazin, Válallkozz Velünk! – gazdasági percek.
Jelentős szerepet kap a sportélet: hétfőtől szombatig minden nap új műsorral jelentkezik az Eredményjelző című sporthíradó, melyben háttérinformációkat is találnak a nézők, míg a Sportzónában különböző osztályokban szereplő labdás sportágak megyei képviselőinek mérkőzéseit láthatják.

Emellett saját készítésű kisfilmeket is vetítünk, valamint többkamerás felvételeket készítünk színházi előadásokról és egyéb színpadi történésekről, eseményekről, és természetesen más médiumoktól vásárolt, ám arculatunkba beillő műsorokat is sugárzunk.
Saját műsortervünk megvalósítása mellett rendszeresen bedolgozunk országos televízióknak, valamint a Magyar Televízió körzeti stúdióinak, regionális szerkesztőségeinek.
Ezen kívül a KAPOCS című regionális magazinnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gesztor televíziója vagyunk, azaz egy három megyés – Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg – együttműködés szerkesztői, szervezői, beszállítói.

• Szakmai elismerések

Műsorszerkezetünket úgy alakítottuk ki, hogy az messzemenően eleget tegyen a közösségi elvárásoknak, magas színvonalú legyen, ám elsősorban a nézői igényeket szeretnénk kiszolgálni.
Ugyanakkor nem közömbös számunkra a “szakma” értékelése sem, s ezen a téren sincs lemaradásunk. Az alábbiakban a fennállásunk elmúlt néhány évben szerzett nagyobb elismeréseket taglaljuk.

1. 2001. augusztus: III. Ungvári Nemzetközi Televíziós Fesztivál (Ungvár – Ukrajna) díja a Tiszadobi Romafesztiválon készített alkotásért
2. 2002. április: XX. Országos Független Néprajzi és I. Országos Független Helytörténeti Szemle (Nyíregyháza) díja a “Húsvéti tojásírás” című alkotásért
3. 2002. április: XX. Országos Független Néprajzi és I. Országos Független Helytörténeti Szemle (Nyíregyháza) díja “A nemezkészítő” című alkotásért
4. 2002. október: IV. Moholy Filmfesztivál (Komárom, Komárno – Szlovákia) az igényes operatőri munkáért különdíja a “Teremi tó, a nyugalom ajándéka” című alkotásért
5. 2002. október: IV. Moholy Filmfesztivál (Komárom, Komárno – Szlovákia) példaértékű életút bemutatásáért különdíja a “Magyar vagyok, cigány vagyok”(Balázs Gusztáv portré) című alkotásért
6. 2002. december: X. Nemzetközi, Megyei Film- és Videoszemle (Csenger), Csenger Város Nagydíja az “…ilyen hülyeséget, ilyen marhaságot…” című filmnek, egy szubkulturális réteg életmódjának, életvitelének hiteles ábrázolásáért
7. 2003. május: Lakiteleki Filmfesztivál: Pilló Ákos alkotói ösztöndíjban és elismerésben részesül dokumentumfilmjéért
8. 2003. november: Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmszemle – Kéry Péter operatőr külön dicséretben részesül
9. 2003. december: XI. Nemzetközi, Megyei Film- és Videoszemle (Csenger), különdíj a Kölcsey Televízió több dokumentumfilmjében tanúsított hagyománymegőrzés képi megjelenítéséért
10. 2003. december: a Víg-kend című műsor szignálja a döntőbe jut a főcím kategóriában a Camera Hungaria fesztiválon
11. 2005: Az Uborkázók című film, melynek alkotói között ott találjuk televíziónk két munkatársát, László Bélát ás Viraszkó Szilviát, bekerül a Filmszemle hivatalos programjába.

Emellett a szerkesztőség munkatársai is kaptak személyre szóló elismeréseket, részben az árvízi időszakban nyújtott kimagasló teljesítményekért, részben pedig sajtónap alkalmából folyamatos magas szintű sajtómunkásságért.

Cím: 4400 Nyíregyháza, Kálmán utca 1.
Telefon: (42) 598-790
Fax: 06 (42) 598-777
E-mail: kolcsey@kolcseytv.hu
Web: www.kolcseytv.hu
Ügyvezető: Úsz Illés