kecskemet

Kecskeméti Televízió

A Kecskeméti Televízió 1984-ben kezdte meg működését egy olyan időszakban, amikor a pártállami rendszer hanyatlásával párhuzamosan egyre nagyobb lett az igény a helyi nyilvánosság fórumainak megteremtésére. A Kecskemét Város Tanácsa által alapított városi televízió az első időkben három fő közalkalmazott munkatárs közreműködésével havonta egy órában számolt be a kecskeméti eseményekről. 1987 tavaszán az alapító tagok mellé plusz négy státuszt kapott az intézmény. Így még ez év szeptember 1-jétől a Televízió áttért a heti jelentkezésre. Hétfő esténként átlag 70 perces magazinműsorban foglalta össze az előző hét városi eseményeit. 1989-93 között az intézmény közalkalmazott munkatársainak száma 17 főre emelkedett, a műsoridő pedig heti átlagban 170 percnyi időtartamú lett. 1994 februárjától pedig a felelősök rendszerére épülő új szerkesztőségi struktúra okán napi műsorkészítésre tért át. Az intézmény munkatársainak létszáma 23 főre gyarapodott és fokozatosan kialakult az állandó külső munkatársak köre is. A műsoridő heti 18 órára emelkedett. A Televízió életében fontos állomást jelentett, amikor a rendszerváltás után megszületett új médiatörvény szabályainak megfelelően pályázat útján 1999-ben megszerezte a műsorszolgáltatási jogosultságot. A műsorszolgáltatási szerződésben és a rádióengedélyben szabályozottak értelmében a Kecskeméti Televízió Kecskeméten és környékén az UHF 31-es csatornán sugározta műsorát a város legmagasabb épületén található adóberendezéssel.

Az elért településeket, mely Kecskemétre és vonzáskörzetének 50 kilométeres hatótávolságára terjedt ki, az alábbi ábra szemlélteti. 2013. augusztus 06. napjától áttértünk a digitális sugárzásra, melynek eredményeképpen sokkal jobb minőségben juttatjuk el adásunkat az egyes műsorterjesztőkhöz és ez által nézőinkhez. Így közel 60.000 háztartásban látható a Televízió műsora, mely 100.000 potenciális nézőt jelent. Internetes honlapunk – 2008-ban történő – megnyitásával pedig a világ minden pontján nézhetik műsorainkat. Napi műsoridőnk 24 óra, melyből a saját készítésű műsorok és azok ismétlései 7 órában jelennek meg a képernyőn. Ezt 17 óra Képújság szolgáltatás egészíti ki. Az elmúlt évek során a Televízió komoly technikai és szakmai fejlődésen ment keresztül. 2010. január 1-jétől pedig nonprofit gazdasági társaságként folytatja tevékenységét, melynek keretében a közszolgálati jellegű műsorok készítése és a közhasznú feladatok ellátása a fő tevékenység. Jelenleg 29 főállásban – szakmai és a szakmai stábot segítő adminisztratív, technikai munkakörökben – foglalkoztatott munkatárs dolgozik a napi 24 órás adásidő zökkenőmentes biztosításáért. Rajtuk kívül még 8 munkatárs vállalkozói jogviszonyban közreműködik – kisebb-nagyobb feladatokat ellátva – a műsorok készítésében. Nagy súlyt fektetünk az utánpótlás nevelésére, ezért folyamatos a tehetségkutatás és a pályakezdők képzése.

Célkitűzésünk, hogy a jelentősen megnövekedett televíziós kínálatban is megtartsuk kiemelt pozíciónkat a helyi információszolgáltatás területén. Ezért Szerkesztőségünk legfőbb törekvése, hogy hírműsorunkkal korrekt, pártatlan, a kisebbségi véleményt is megjelenítő mértékadó tájékoztatást nyújtsunk a vételkörzet lakóinak. Magazinműsoraink pedig elégítsék ki a nézők kulturális igényeit, foglalkozzanak problémáikkal, adjanak segítséget a gazdálkodás, a vállalkozás, a mindennapi élet szervezéséhez. Szóljanak a különböző érdeklődésű, korú és gazdasági státuszú polgárokhoz, segítve eligazodásukat mikrokörnyezetük problémahalmazában. Ennek megfelelően alakítottuk ki műsorszerkezetünket, amely a napi hírműsor mellett széles érdeklődésre számot tartó magazinokból (gazdasági, közéleti, mezőgazdasági, várospolitikai, sport), rétegmagazinokból (kulturális, hitélet, ifjúsági, egészségügyi), speciális érdeklődésű csoportoknak szóló magazinokból (kisállat magazin, motoros magazin), valamint széles ismeretekből álló természetfilmekből, kisfilmekből, hagyományos értékeket hordozó filmekből, a műsorok közötti átmenetek gondos megtervezésével lebonyolított műsorfolyamból áll. Nézői igény alapján rendszeresen közvetítjük a Közgyűlés üléseit, a kulturális rendezvényeket, ünnepségeket. További törekvésünk, hogy az országos televíziós csatornákhoz képest lényegesen rosszabb feltételek ellenére is lépést tudjunk tartani a nézők igényeivel, amelyek ma már egy helyi televízióval szemben sem alacsonyak.

Cím: 6000 Kecskemét Szabadság tér 2.
Telefon: 76-570-440
Fax: 76-570-441
E-mail: ktv@kecskemetitv.hu
Web: www.kecskemetitv.hu
Ügyvezető: Kozák Polett