szoboszlo

Hajdúszoboszlói Városi Televízió

A Hajdúszoboszlói Városi Televízió megalakításának ötlete 1993-1994 táján merült fel. Az alapítás ügyeinek intézésével a hajdúszoboszlói Képviselőtestület Jenei Tibort, a város idegenforgalmi referensét bízta meg. Az engedélyeztetési procedúra sikerrel járt, a televízió már a kezdetekben bizonyította, hogy képes önállóan rögzíteni és feldolgozni is anyagait. A technikai felszerelés ugyan elég kezdetleges volt, de a leleményesség és az innovatív hozzáállás szakmai önállóságot eredményezett. A Televízió gazdája stílszerűen a Városgazdálkodás lett, melynek vezetője Mészáros Sándor (ma is az Rt. Vezetője) 10 év elteltével is szívén viseli a televízió sorsát. 1996-ban törvényi hátterek miatt a televízió önálló költségvetési intézménnyé vált.

SVHS rendszerrel indult meg a technikai munka úgy a felvételezésben, mint az utómunkákban. Vágás magnóról-magnóra. Szinte horrorisztikus szavak a mai digitális technika fényében, de az anyagok elkészültek, a tv pedig elkezdhette a műsorszolgáltatást. 1996-ben tudta a televízió beszerezni a máig használatos BETA-SP combo-t, mely kaput nyitott a nagy televíziókkal kialakuló kapcsolat és publikáció felé. A stúdió kezdetben a város Művelődési Központjában kapott helyet. A mostoha körülmények ellenére a lelkes helyi csapat mindent bedobott a sikeres működés érdekében.

Technikai háttér, stúdió? Ez persze csak a tárgyi feltétel. Ki is volt az, aki életet lehelt ezekbe a “vasakba”? Buzási László már több éves videós múlttal került a Képviselőtestület döntése alapján a Városi Televízió élére. Szakmai rutinja, gyors és hatékony munkát vitt a tv munkájába. “Csak célirányosan, pontosan…” ahogy még ma is szokta mondani. Folyamatos követve a televíziózás trendjeit úgy szakmailag, mint technikailag irányítja a televíziót ma is.

A város 25.000 lakosa sugárzott vagy akár kábeles eléréssel nézheti a HVTV műsorait.

Hajdúszoboszló, mint Magyarország legnépszerűbb fürdővárosa nagyon sok munkát követel a Városi Tv-től. Ez nem csak a “szezon” idején van így, hanem egész évben; nap mint nap ki kell vonulnia a stáboknak. Több helyi rendezvényt rögzít a televízió, melyek adásba is kerülnek teljes terjedelemben, vagy összefoglalószerűen.

Folk Hétvége, Dixi Napok, Miss World döntő, csak hogy néhányat említsünk az országos érdeklődésre számot tartó rendezvények közül. Persze kisváros lévén, a hajdúszoboszlói oktatási intézmények rendezvényi is nagy nézőszámot vonzanak a képernyők elé szalagtűzők vagy éppen ballagások idején.

A többkamerás, helyszínen vágott felvételek készítése során a stáb egyedülálló rutinra tett szert, megyei szintű események helyszíni közvetítésén, rögzítésén kamatoztatja.

Cím: 4200 Hajdúszoboszló Szilfákalja u. 7.
Telefon: 52/557-777
E-mail: szoboszlotv@gmail.com
Web: hvtv.hu
Főszerkesztő: Bánhegyi Zoltán