csurgo

Csurgó Városi Televízió

A Csurgói Városi Televízió 1991-ben kezdte meg hivatalos működését. A Csurgói VTV a csurgói kábelrendszeren továbbítja műsorát. A bekötött lakások száma jelenleg 1.500, amely folyamatosan növekszik. Kezdetben csak képújság szolgáltatás volt, 1992-ben 4 fő lelkes amatőr szerkesztett adást készített. Az önkormányzat szakfeladatként működtette.

1999-ben önálló önkormányzati tulajdonú épületbe költözött és önálló költségvetésű intézménnyé alakult 4 fő közalkalmazottal. Ebben az időszakban megnőtt a kábelhálózatra csatlakozók száma. Szélesebb lett az érdeklődés – a több adás indokolta – és szükségessé vált az eszközök fejlesztése.

2003-ban újabb változás történt. Az önkormányzat vállalkozásba adta a Csurgói VTV működtetését. 2004. jan.1-jétől a GA-BU Média Kft. üzemelteti, egy „Közművelődési és helyi televíziós műsorszolgáltatási megállapodás” keretében. Az elmúlt 5 évben korszerűsítettük a technikát. Az analóg technika lecserélése után, új digitális eszközöket vásároltunk, korszerűsítettünk, amelyek a technikai eszközök mellékletében vannak felsorolva. A Csurgói VTV napközben képújság programot ad, amely rovatolt rendszerű, így jól követhető. Szerkesztett televíziós műsorral szinte a hét minden napján jelentkezünk. A Csurgói Híradó (hétfő, csütörtök) 19.00 órától, míg a Csurgói Hírmagazin (vasárnap)13.00-tól látható. Ezeket, az adást követő nap öt alkalommal megismételjük. Saját készítésű adásunk még a Háttér az aktuális városproblémák, érdekes emberek, köztiszteletben élő városlakók, és egyéb problémák, kibeszélésére szolgál. Így történt…című magazinunk a CSTV archívumából válogat. Havi egy alkalommal vasárnaponként jelentkezik a Csurgói Hitélet című vallási magazinunk, amelyben egyházi szertartásokat (mise, istentisztelet) felvételről közvetítünk A Csurgói Sportmagazin csütörtök, vasárnap, amelyben kommentárral a teljes kézilabda mérkőzések – hazai és idegenbeli találkozók egyaránt – láthatók. Havi egy alkalommal élőben Önkormányzati Képviselőtestületi ülést közvetítünk. A Visszapillantás című magazinunk, elsősorban a diákszínjátszásról szól. Az adások adáslebonyolítóról kerülnek a kábelhálózatra kiváló minőségben. Minden adásnapot DVD-én archiválunk, emellett a törvény szellemében a napi adásokat rögzítjük. A műsorszerkezet kialakításánál kiemelt figyelmet fordítottunk a már évek óta nagy nézettségnek örvendő, ebből fakadóan sok embert érdeklő műsoraink állandóságának megőrzésére. Emellett nagy gonddal állítottuk össze a különböző magazinok sorrendjét, törekedve a változatosságra és sokszínűségre. A műsorszámok közül a hír és a hírmagazinok domináns szerephez jutnak. A hivatalos titulusokon túl szinte mindenki részt vesz az anyagok elkészítésében. A felelős szerkesztő, mint hivatalos kapcsolattartó a lakosság, civil szervezetek, üzemek, intézmények, önkormányzat részéről érkező visszajelzéseket gyűjti.

Továbbá Csurgó városában az aktuális heti eseményeket, programokat és meghívókat is nyilvántartja. Ezek tükrében az állandó stáb heti terv alapján végzi a forgatásokat. A munkákat általában egy napon belül megvágjuk. A megszerkesztett anyagokat vágás után tároljuk, majd az adások műsorvezetőinek felkonfjaival montírozva az adáslebonyolítóba küldjük. A feltöltött műsorok innen kerülnek adásba.

A teljes digitális feldolgozási technológiának köszönhetően a nézők elé kerülő anyagok minősége megegyezik az eredeti nyersanyagéval.

A Csurgói Városi Televíziónak köszönhetően 1991-óta tartó működésének, jelentős archívummal rendelkezünk. Ennek is köszönhető az „Így történt” című műsorunk elindítása, amely nagyon nagy érdeklődést – elsősorban az idősebb korosztály – váltott ki a nézőink körében. A csurgói nézők az országos – közszolgálati- és kereskedelmi televíziókból friss hírekhez juthatnak a világ, valamint az országban történt eseményekről. A Csurgón élők azonban nem tudnak megfelelően tájékozódni a közvetlen környezetükben történt eseményekről. A Csurgó Városi Televízió fontosnak tartja, hogy állandó, hetente jelentkező híradókat, hírmagazinokat készítsen. A televízió szerkesztői folyamatos és rendkívül jó kapcsolatban vannak a város vezetőivel, az intézmények, üzemek irányítóival, valamint a társadalmi és civil szervezetek vezetőivel. Televíziónk tagja a Helyi Televíziók Országos Egyesületének, továbbá jó kapcsolatot tart fenn országos, regionális és a megye televízióival. Rendszeresen gyártunk műsort a DUNA TV vallási magazinjába. 2012. őszére elkészül a weboldalunk, melynek a segítségével egyre többen tudnak kapcsolatban lépni velünk. Két új műsor indítását tervezzük. Az egyik a Csokonai Református Gimnáziummal karöltve, egy elsősorban a diákok életével foglalkozó magazin, másik tervezett műsorunk a Csurgói Kézilabda Klub magazinja, amely az NB.I-es klub életét és szurkolók, a város sportszerető közönségének hozzászólásait is tükrözi.A Csurgói Városi Televízió közösségi lineáris médiaszolgáltató. Ennek értelmében kötelességünknek tekintjük, hogy a ránk vonatkozó törvényeket és a közösségi médiaszolgáltatási szabályzatunkat maradéktalanul betartsuk.

Cím: 8840 Csurgó Csokonai u. 2.
Tel./fax: 82-471-088
E-mail: cstv@freemail.hu
Web: www.cstv.hu
Stúdióvezető: Garai Lajos