cegled

Cegléd Városi Televízió

Cegléden már az 1980-as évek végén felvetődött a helyi televíziózás beindításának ötlete. Ennek első lépéseként kezdődött el a városi kábelhálózat kiépítése, amely később lehetővé tette a saját szerkesztésű műsorok továbbítását. A ceglédi televíziózás alapjait a Városi Tanács alatt működő Családi Intézet, a tulajdonában lévő félprofesszionális videóberendezéssel tette le, a rendszerváltozást közvetlenül megelőző időszakban.

Az intézet akkori vezetője, Ottohál Vilmos és a műszaki vezető, operatőr Vetésy László önszorgalomból, nagy lelkesedéssel kezdte el a műsorok készítését. A nézők az eleinte CVTV néven működő műsorszolgáltató kísérleti adását 1990. november 16-án foghatták először a kábeltelevízió hálózatán. Ez az első önkormányzati választásról tudósított.

A Ceglédi Városi Televízió a ceglédi önkormányzat elhatározásából jött létre, mint annak intézménye illetve egyedüli tulajdonosa. Az első főszerkesztő Apáti-Tóth Sándor volt. A városházáról az önállósodás első jeleként külön stúdióba költözött a televízió, és elkezdte a heti egy órás adás készítését. Később a főszerkesztői posztot Fehér Ferenc töltötte be. 1995-től jelentős lépésekkel fejlődött tovább a televízió. Az intézmény a megváltozott jogszabályoknak eleget téve önálló gazdasági társasággá, Közhasznú Társasággá alakult át. A korábbi S-VHS technika mellé a korszerűnek számító Beta-Sp rendszer is bevezetésre került, a kábeltelevízióhoz kazettán továbbított adást immár kábelen továbbították a székházból a fejállomásra. Az adások száma a heti egyről, kettőre emelkedett. Majd a frekvencia moratórium feloldása után a CTV sikeres pályázat után megkapta az UHF 48-as frekvenciát, amelyen 15 kilométeres körzetben továbbította adását. Az önkormányzat támogatásával új, teljesen felújított székházat kapott a televízió. Műszaki áttörésként, a CTV stábja 1996 áprilisában innen bonyolította le az első élő adást.

A televízió a reklámból, hirdetésekből és filmgyártásból származó bevételek mellett Cegléd Város Önkormányzatának pénzügyi támogatásából finanszírozza működését.
A televízió adásai elsősorban Cegléd lakosságának szólnak, az Önkormányzat azért is hozta létre, hogy a helyi közéleti, politikai fejleményekről, a fontosabb városi eseményekről minél többen tájékozódhassanak. A Dél-Pest Megyei Kistérség megalakulása indokolta illetve a város környékén élőkben fogalmazódott meg az az igény, hogy a szomszédos települések fontosabb eseményei is megjelenjenek az adásokban. A televíziónak minden nap van adása, tagja a Hálózatos Televíziónak, így a központi adásokat is sugározza és a fennmaradó időben saját képes képújságát sugározza.

Cím: 2700 Cegléd Teleki u. 12.
Telefon/fax: 53 316555; 53 317255
E-mail: ctv@ctv.hu
Web: www.ctv.hu
Ügyvezető: Papp Zsolt