cegled

Ceglédi TV

Cegléden már az 1980-as évek végén felvetődött a helyi televíziózás beindításának ötlete. A városi kábelhálózat kiépítése lehetővé tette a saját szerkesztésű műsorok továbbítását. A ceglédi televíziózás alapjait a Városi Tanács alatt működő Családi Intézet tette le, a rendszerváltás előtt. Az intézet akkori vezetője, Ottohál Vilmos és a műszaki vezető, operatőr Vetésy László önszorgalomból, nagy lelkesedéssel kezdte el a műsorok készítését. A nézők a CVTV első kísérleti adását 1990. november 16-án láthatták, amely az első szabad önkormányzati választásról tudósított.

A kezdetben intézményként működő Ceglédi Városi Televíziót a ceglédi önkormányzat, mint egyedüli tulajdonos alapította. Az első főszerkesztő Apáti-Tóth Sándor volt. A televízió a városházáról külön stúdióba költözött, és elkezdte a heti egy órás adás készítését. 1995-től a főszerkesztői posztot Fehér Ferenc töltötte be, akinek köszönhetően lépésekkel fejlődött tovább a televízió. Az intézményt önálló közhasznú gazdasági társasággá alakították, az S-VHS mellé bevezetésre került a Beta-SP rendszer, az adások száma a heti egyről, kettőre emelkedett, sikeres pályázat útján a CTV megkapta az UHF 48-as frekvenciát, amelyen 15 kilométeres körzetben sugározta adását. Az önkormányzat támogatásával egy teljesen felújított székházat kapott a televízió 1996-ban, amelyben stúdió és vezérlő is kialakításra került. 1997-től Orbán Zsemberi Borbála vezette a televíziót, amely immár heti három adással jelentkezett sugárzott adója mellett a helyi kábelhálózaton is. 2000-től Adányi Mihály, 2001-től Kaplár F. Zsolt volt a televízió vezetője, majd 2002-től Bányász Barna töltötte be a főszerkesztői posztot, 2005-ben beindult a napi műsor és a napi híradók készítése.

2008-ban Pap Zsolt pályázott az ügyvezető-főszerkesztői posztra, akit azóta háromszor választott újra a város képviselő-testülete. A napi kétórás saját műsor gyártása mellett megnövekedett az országos televízióknak készített bérmunka, a kereskedelmi filmek készítése és megjelentek az internetes tartalmak is. 2010-től a városi mozit is a cég üzemelteti. 2014-től a városi újság, a Ceglédi Hírmondó szerkesztése, kiadása  is a feladatai közé tartozik.  A 2017-s évben jelentős önkormányzati támogatással sikerült a húsz éves technikát egy korszerű HD rendszerre cserélni, megújult a stúdió, a vezérlő, a vágó állomások és a forgatási eszközök is. Jelenleg a saját digitális sugárzott adás mellett látható a CTV műsora a város és a térség összes kábelszolgáltatójánál.

A televízió adásai elsősorban Cegléd lakosságának szólnak, az önkormányzat azért is hozta létre, hogy a helyi közéleti, politikai fejleményekről, a fontosabb városi eseményekről minél többen tájékozódhassanak. A Ceglédi Televízió adásaiban azonban a térség mintegy 14 településének eseményei is megjelennek.

Cím: 2700 Cegléd Teleki u. 12.
Telefon/fax: (53) 316-555
E-mail: ctv@ctv.hu
Web: www.ctv.hu
Ügyvezető: Pap Zsolt