jotsjol

Debreceni film készült a nyelvújítóról

Jót s jól! – ebben a rövid, de sommás idézetben benne van minden attól az embertől, akit ma csak úgy említenek: a nyelvújító! Kazinczy Ferenc azonban ennél sokkal több volt. Elszánt, elkötelezett hazafi, aki sokszor szent naivsága okán keveredett szinte lehetetlen helyzetekbe. Sikertelen gazda volt, mert a termés helyett a betűk, az írás, a nyelv művelését mindennél előrébb tartotta. De jó férj, aggódó édesapa is volt, és még inkább újító levéltáros. Ma úgy mondanánk, hogy kreatív elme, aki talentumát a betűk világában élte ki a nemzetéért és a magyar nyelvért.

Ezt a szentimentális, ugyanakkor a nemes cél érdekében rendkívül kitartó jellemet mutatja be a Médiacentrum Debrecen és a Pro Semjén Alapítvány filmje 52 percben.

Nemcsak Kazinczy Ferenc lelkisége, szellemisége rajzolódik ki az alkotásban, de a kor rajza is, amely változásaival, lendületével magával hozta a jobbítás szándékát, azaz a nyelvújítást. Vojtkó Ferenc rendező épp ezért választotta a dokumentumfilm címéül Kazinczy ismert idézetét: Jót, s jól!

A film bemutatóját Kazinczy szülőhelyén, Érsemjénben tartották a Magyar Kultúra Napján.

Vojtkó Ferenc, a film rendezője a bemutatón azt mondta, a film elkészítése során arra törekedtek, hogy bemutassák: a költő nem csak nyelvújító volt, hanem annál sokkal több.

– Az volt a cél, hogy azt az embert mutassuk be, amit és akit jelentett Kazinczy Ferenc. Összességében a polihisztort, a nyelvújítót, az újság mint új műfaj elindítóját Magyarországon, és nagyon sokáig lehetne még sorolni. Sokkal több volt annál, mint amiről megemlékeznek róla az irodalomtankönyvek – hangsúlyozta Vojtkó Ferenc.
Balázsi József

A település polgármestere hangsúlyozta, fontos számukra, hogy a Magyar Kultúra Napján éppen Érsemjénben mutatták be a filmet.

– Be kell látni, hogy nem csak itt, hanem a magyarság területén mindenhol igyekeznek elfelejteni az ősit. Nekünk az a szerepünk, hogy felébresszük az emberekben a tudatot, hogy meg kell őrizni az őseink emlékeit és meg kell emlékeznünk róluk – hallhattuk Balázsi Józsefet.

A bemutatón Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is részt vett, s kiemelte, bárhol is legyünk a világon, ha a Himnuszt halljuk, akkor azt érezhetjük, hogy egy nemzethez tartozunk.

– A kultúra napján egy olyan várat építünk, amelynek gyakorlatilag kikezdhetetlen minden egyes téglája. Ezer éve építünk az egymásra rakódó kulturális értékeikkel, hagyományainkkal és ehhez járul hozzá az is, amit Kazinczy teremtett – mondta.

A Kazinczy Ferenc életéről készült filmet a Debrecen Televízió is hamarosan műsorra tűzi.

DehirBemutatták a Kazinczyról szóló debreceni filmet Érsemjénben

Minden vélemény számít!