vasarh

Amikor megszűnik a félelem – bemutatták a Vásárhelyi Televízió dokumentumfilmjét

A nemzet gyásznapján, november 4-én este ünnepélyes keretek között mutatták be az Amikor megszűnik a félelem című dokumentumfilmet a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A Vásárhelyi Televízió alkotása a 24. órában készült el és azért számít hiánypótlónak, mert vásárhelyi sorsokon keresztül lehet megismerni az 56-os forradalom és szabadságharc eseményeit.

A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik félelem. Az 1956-os forradalom és szabadságharc után elhíresült idézet lett a címe a Vásárhelyi Televízió dokumentumfilmjének, amelyet a 60. évforduló alkalmából Rókus Ákos igazgató szerkesztett és rendezett. A díszvetítés előtt Kószó Péter alpolgármester kiemelte: a nemzet gyásznapján a hősökre emlékezünk, akiknek köszönettel és hálával tartozunk.

– Azok az egyetemisták, moncler jacket acorus 2 katonai, gyári munkások, pesti srácok, a vidéki emberek, akik fegyvert ragadva vagy hangos szó erejével esetleg munkabeszüntetéssel kimondták, hogy elég volt!, Mind-mind egy apró, de annál végzetesebb szöget vertek a kommunizmus koporsójába. Nekik és köztük a vásárhelyi vagy a városhoz kötődő szereplőknek állít emléket a ma bemutatásra kerülő dokumentumfilm- mondta dr. Kószó Péter alpolgármester.

Az 56-os forradalom szikrája Szegedről indult el, de a fővárosi láng kirobbanásához szükség volt Hódmezővásárhelyre is. monster beats apple accessories Ezért az archív felvételekre és korabeli dokumentumokra épülő filmben több, már elhunyt, vagy még ma is élő 56-os forradalmár szólal meg. A Bethlen Gábor Gimnázium diáksága és tanári kara élen járt az akkori eseményekben. 1956. november 4-e beírta magát Gyulai József életébe is, ezen a napon komponálta ugyanis máig befejezetlen gyászindulóját, amelyet a közönség Borsos Annamária tolmácsolásában meg is hallgathatott.

– Ez a darab tulajdonképpen 34 évig volt titokban, természetesen a rendszerváltásig maradt titokban. Néha magamnak eljátszottam, az eredeti kotta ma az Emlékpontban látható, amelyre a címet sem mertem ráírni, monster beats apple accessories csak a dátumot: 56. 11.04. – mondta prof. dr. Gyulai József akadémikus.

A dokumentumfilm három egységre bontható: az elsőben fény derül a hódmezővásárhelyi emberek szerepére az 56-os forradalom országos eseményeiben. A második rész az egyetlen halálos áldozat, Gácsi László tragédiáját idézi meg, míg az utolsó fejezet a megtorlásokra fókuszál. Az Amikor megszűnik a félelem című alkotást a jövőben a Vásárhelyi Televízió is műsorára tűzi.