hazyattily

A nógrádi tévés vállalkozás, ami nem is az

Európában alig találni példát olyan helyi televíziózásra, mint amilyen Magyarországon működik. Míg a kontinensen a regionális te- levíziózás alakult ki, hazánkban a nyolcvanas évektől máig is főként városi, sőt falusi tv-k a meghatározók. Az ország gazdasági sereghajtó megyéjében, Nógrádban egy megyei televíziót álmodtak meg, ami néhány év le forgása alatt valóra vált. Az Ipoly Televízió vezetője, Házy Attila 2014-ben a VOSZ Év Vállalkozója-díjat is megkapta a figyelemre méltó munkáért, vele beszélgettünk a helyi média jelenéről és a jövőről.

A VOSZ Híreket olvasó vállalkozók valószínűleg feltennék Önnek a kérdést, hogy Nógrádban miféle üzleti lehetőséget lát egy médiavállalkozó.

Ha ismerik a vállalkozók a megye gazdasági mutatóit, akkor azt is sejthetik, hogy a reklámbevételekből aligha lehet működtetni helyi tvt. Szakmai körben még azt is hozzá teszik mások, hogy általában véve nem is rentábilis az ilyen televíziózás. A lokális tv kevésbé az üzletről, inkább hivatásról, küldetésről szól. Ha pedig nem üzlet, hanem hivatás, akkor mellé nem is befektetők vagy reklámot megrendelők a partnerek, hanem mecénások és támogatók. Így aztán a szó eddig ismert értelmében a mi társaságunk nem is vállalkozás.

Támogatásokra hogyan tud hosszú távú elképzelést alapozni?

Megfordítom: nálunk a célok vonzzák a támogatókat, akiknek valamiért értelemszerű, hogy részt vesznek a média működésében. A tévéműsor is termék, de ahogyan az olcsó és kevésbé jó minőségű terméknek is lesz gazdája, úgy a drága és értékes termék is elkel. A mi termékünk esetében főként az jelent többletet, hogy mi nem a keresletre alapozunk, ha nem kifejezetten igényt teremtünk egy olyan térségi televíziózásra, michael kors abbey backpack access review amely nem jellemző és nem is vártak rá eddig. Hozzáteszem: kényelmes is a helyzetünk, mert egyelőre versenytárs nélkül állunk, nincs másik termék, amely hasonló lenne.

Mit láthatok az Ipoly TV-ben, ami Ön szerint a többletet adja?

Szerintem Önt is érdekli, hogy Közép-Európa legnagyobb völgyhídját miért temették el itt, vagy szívesen tudná meg, hogy melyik megyei templomból vezetett titkos alagút háborús óvóhelyre, esetleg érdekelheti az is, hogy Madách Imre milyen eredményeket ért el mint balassagyarmati országgyűlési képviselő. A huszonhétféle műsorunk között számos tematikus sorozat készül, olyan témákat veszünk elő, amikről ma senki sem beszél. És ezek a műsorok Nógrád megyében készülnek, vagyis a viszonylag nagy terület jó merítési lehetőség nekünk az izgalmas műsorhoz. Emellett örömmel utazunk el az ország másik végébe, hogy a megye kedvenc kosárlabda csapatának mérkőzését élőben közvetítsük az otthon szurkolóknak. Csak megemlítem, hogy a táj páratlan szépségű és gazdagságú, ami rengeteg új ötletet ad nekünk a további programhoz. Ha ezt mutatjuk a nézőknek, amitől aztán jól érzik magukat, sőt, büszkék arra, hogy mennyi minden van körülöttük és a Nógrádhoz kötődést erősíti bennük, akkor az közvetetten a megye fejlődéséhez is hozzájárul majd.

Néhány hónapja vehette át az Év Vállalkozója díjat a Művészetek Palotájában, amit először is Nógrád megyei vállalkozók véleménye alapján ítélt oda a VOSZ. Mit jelent Önnek ez a díj?

A munka eredménye nálunk a tv műsor. Akik pedig ezt látják, azok a nézők. Így tehát azt jelenti ez a díj, a michael kors watch purse hogy az Ipoly Televízió munkatársai úgy végzik a dolgukat, hogy a partnerek és a közönség számára rokonszenves, tetsző. Nemrég a VOSZ partneri nívódíját is megkaptuk. Akkor azzal indokolták az elismerést, hogy sokat foglalkozunk a vállalkozók életével, amit fontosnak tart a szövetség.

Tehát úgy érzi, hogy nem is a vállalkozás példás üzemeltetéséért kapta a díjat?

Nem tudom, hogy a gazdálkodásunk mennyire meghatározó a díj odaítélésében. Sok pénzből is lehet gyenge minőséget készíteni, viszont is igaz ez.

Meddig mehet a jelenlegi televíziózás, ha ma már van olyan generáció, ami az interneten nőtt fel? Mi lesz, ha elfogynak a nézők?

Az internet kétségtelenül nagy változást hozott, de a böngészés élménye nem pótolja az előre szerkesztett műsorfolyam előnyét, amely egy olyan válogatást nyújt, amit számítógép előtt ülve az ember önmagától nem is keresne. Egyelőre annyit látok, törekedni kell sokféle módon jelen lenni ahhoz, hogy ne vesszünk el a választási lehetőségek között. Kissé olyan ez, mint ha szerencsejátékot játszanék, mert ma még nem tudom, miféle technikát mire, mennyien használnak majd, illetve milyen szabályozások lesznek. Hogy elfogynak-e a nézők, azért nem hiszem, mert aki egy nívós ismeretterjesztő műsort akar megnézni, monster beats studio wireless by dre maga is igényes lesz arra, milyen környezetben látja. Buszmegállóban állva, napsütésben, mobilkijelzőn, zajban Ön milyen műsort nézne szívesen?

Például a híreket.

Igen, de ahhoz, hogy egyáltalán eljusson az internetes hírportálig, letölthessen egy mobil applikációt, meg kell ismernie valahonnan. 2015-ben is leginkább a tévéreklámokon keresztül tudjuk, hogy mik a legfontosabb hír- és apróhirdetési oldalak. Ugyanis amíg a böngésző programokban letilthatók a reklámok, addig nehéz lesz interneten hirdetni internetet. A kedvenc zenei együttesem attól lesz kedvenc, hogy először a rádió játssza, aztán mert tetszik a zene, megkeresem például a neten. Aki dolgozik és családja is van, az az ember nem ül le az internethez naponta megszerkeszteni a saját tévé- vagy rádióműsorfolyamát. Persze, azt is feltételezem ezzel, hogy a munkán és az interneten kívül rendszeresen más programja is van az életében a mi nézőnknek. A mi dolgunk, hogy új ismereteket adjunk a környékről, megmutassuk a távoli sporteseményeket, ötletet adjunk kirándulásokhoz, aztán legyen lehetősége a nézőnek kikapcsolni a tévét és együtt lenni azokkal, akiket szeret.

Terék Mária interjúja a VOSZ Hírek legutóbbi számában jelent meg, a Helyi Televíziók Országos Egyesülete honlapján a VOSZ engedélyével közölte.

Kapcsolódó írásunk: Megújította műsorkínálatát az Ipoly TV – videóval

Minden vélemény számít!