kossuthpapja41

Rövid időn belül négy díjat nyert filmjeivel a Debrecen Televízió – videóval

Debrecen – A Göcsej Filmfesztiválon a Szalay Annamáriáról elnevezett fődíjat nyerte el és egy különdíjat is a kapott a DTV. Ez már a negyedik díja a televíziónak rövid időn belül.

Szombat délután tartották a Zalaegerszegi Televízió által szervezett X+1. Göcsej Filmszemle díjkiosztó gáláját. A filmszemle fődíját ezen a szemlén nevezték el Szalay Annamáriáról, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Médiatanács néhai elnökéről. A 2013-ban elhunyt Szalay Annamária Zalaegerszegen született.

A díjat a Debrecen Televízió kapta, a Kossuth papja című játékfilmért. A Kossuth papja Könyves Tóth Mihály debreceni református lelkész az 1848-49-es szabadságharcban betöltött szerepéről szól. Az egyórás alkotást Tóth-Máthé Miklós azonos című regénye alapján Dánielfy Zsolt rendezte.

Könyves Tóth Mihály az 1848-as forradalom és szabadságharc meghatározó alakja volt, lelkesítő beszédei hatására tömegesen álltak a debreceni fiatalok a honvédseregbe, ahol ő maga tábori lelkészként szolgált. A nép Kossuth papjaként vagy aranyszájú papként emlegette. Hazafias beszédei miatt a forradalom után kötél általi halálra ítélték, végül amnesztiát kapott.

„Szalay Annamária már az ORTT tagjaként, és később a Médiatanács, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság első elnökeként is szívén viselte a helyi televíziók sorsát” – mondta a Dehir.hu-nak Széles Tamás, a Debrecen Televízió ügyvezetője. „A Helyi Televíziók Országos Egyesülete elnökeként mindig készséggel fogadott személyes találkozókon is, meghallgatta a helyi tévés társadalom problémáit, és igyekezett azokat megoldani. Számunkra ezért is nagy megtiszteltetés, michael kors access apple watch hogy a róla elnevezett díjat elsőként a Debrecen Televízió kapta meg egy olyan filmmel, melynek elkészítését a Médiatanács támogatta”.

Kollarik Tamás Médiatanács-tag, Széles Tamás, Dánielfy Zsolt és Andrássy György, az NMHH főosztályvezetője

Kollarik Tamás Médiatanács-tag, Széles Tamás, Dánielfy Zsolt és Andrássy György, az NMHH főosztályvezetője

A DTV filmje már a második filmszemléről hozza el a fődíjat. Júniusban a szombathelyi II. Savaria Filmszemlén a kisjátékfilmek kategóriájában a 35 pályamű közül a Kossuth papját találta a legjobbnak a zsűri.

A főbb szerepekben Bakota Árpádot, Csikos Sándort, Garay Nagy Tamást, Miske Lászlót, Szalma Noémit, Papp Istvánt és Pál Hunort láthatjuk. A film díszlet- és jelmeztervezője Gyarmathy Ágnes volt, az ő egyik munkája az Oscar-díjas Mephisto. A Kossuth papját a későbbiekben a Debrecen Televízió műsorra tűzi.

Az elismerést Németh János keramikus művész készítette, aki domborművén Szalay Annamária szülőföldjét ábrázolja.

szalayannamariadij

A Göcsej Filmszemlén a DTV egy másik filmjét is díjazták. Az Isten embere című dokumentumfilm-sorozat a rendező Zalaegerszegi Televízió különdíját kapta meg.

Mindszenty amerikai útjait dolgozta fel a DTV

Mindszenty amerikai útjait dolgozta fel a DTV

A magyar katolikus egyház talán legnagyobb 20. századi alakja, Mindszenty József először 1947-ben látogatta meg az Észak-Amerikába kivándorolt és ott letelepedett magyarokat, majd több mint negyed évszázaddal később, 1973-ban és 1974-ben is járt a földrészen. A bíboros útjait mutatja be a Debrecen Televízió három részes filmsorozata, Az Isten embere.

A jeleneteket ötven helyszínen rögzítették, forgott a kamera Észak-Amerikában, Kanadában és Budapesten is.

A filmekben megszólaló, Mindszentyvel egykoron Amerikában találkozó emberek elmondják, a bíboros látogatását örök emlékként ma is szívükben hordozzák, s a találkozás meghatározó pillanata volt az életüknek. Egyöntetűen úgy vélik, hogy Mindszenty József látogatása olyan lökést adott az ottani magyar közösségeknek, hogy az több évtizedre segítette megőrizni az összetartozásukat. A filmet Széles Tamás rendezte.

A X+1. Göcsej Filmszemlén kisjátékfilm kategóriába Helmeczi Benjamin Az utolsó levél című filmje, a dokumentumfilm kategóriában László Gábor Ez volt a sorsom… című alkotása, a filmetűd kategóriában pedig Varga Árpád Zsolt Control of Death című pályaműve nyerte ez első díjat.

A Debrecen Televízió rövid időn belül már négy díjat nyert filmjeivel, A fenti három díjon kívül ugyanis a szombathelyi Savaria Filmfesztiválon különdíjat kapott a dokumentumfilmek kategóriájába nevezett A köröstárkányi mészárlás című alkotás, amit a Debreceni Mozgóképkultúra Alapítvány és a Debrecen Televízió készített közösen.

A film 91 embernek állít emléket

A film 91 embernek állít emléket

A közel egyórás film az 1919 áprilisában lezajlott, közel száz halálos áldozatot követelő kőröstárkányi vérengzést dolgozta fel. Ekkor a túlerőben lévő román csapatok ellen a magyar csapatokat és a Székely Hadosztályt támogatva a helyiek is harcoltak. Amikor a magyar és székely katonák kénytelenek voltak visszavonulni, a bevonuló bosszúszomjas román félkatonai alakulatok és katonai ruhába bújt román civilek vérfürdőt rendeztek Köröstárkányban és a szomszédos Kisnyégerfalván, 91 embert mészároltak le, nem csupán férfiakat, hanem nőket, gyerekeket és időseket is. A filmet Vojtkó Ferenc írta és rendezte.

A DTV mindhárom díjat nyert filmjét támogatta a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programban.

Az NMHH-n kívül idén a Magyar Művészeti Akadémia, nfl jerseys all teams alibaba illetve hagyományosan Zalaegerszeg önkormányzata is támogatta a Göcsej Filmszemlét.

DehirA DTV filmje kapta a Szalay Annamária-díjat

Minden vélemény számít!