barlang

Helyi televíziók képernyőin a Médiatanács által támogatott ismeretterjesztő filmek

A Tisza-gyilkosság, a dunavirágzás pusztulása, a Zrínyi-baleset, a 48-49-es és a világháborús komor témák mellett az egyedülálló, budai víz alatti barlangról és a kolozsvári századelős Hollywoodról is készülhetnek filmek a Médiatanács eheti ülésén született támogatási döntésnek köszönhetően.

Az NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra programjának ismeretterjesztő filmeket támogató idei felhívása nyomán, a testület eheti döntése alapján, a Kollányi Ágoston-pályázat első fordulójában 14 film terve nyert támogatást, a megvalósításhoz összesen 105,6 millió forint értékben. A nézők a Duna TV-n, a Spektrum TV-n, a Hír TV-n, a d1 Tv-n, a Promontor TV-n, a Szolnok TV-n, a Líceum TV-n is találkozhatnak majd az alkotásokkal, moncler shirts shoes 2 amelyeknek 2016. október végéig kell elkészülniük. A támogatással a Médiatanács célja, hogy a tervezett, változatos témájú, színvonalas mozgóképek között minden tévéző találjon majd érdeklődésének megfelelő ismeretterjesztő filmet.

A sikeresen pályázó természetfilmek közé tartozik A dunavirág-mentőakció című film, amely a dunai kérészek szaporodását optikai okok miatt gátoló tahitótfalui híd problémájának megoldását járja körbe. Lerner Balázs Molnár János-barlang című alkotása Európa legnagyobb víz alatti barlangjának feltárását mutatja majd be, amely Budán található. Erdélyi János bortermő tájakat ismertető sorozata, a Jó boroknak szép hazája is folytatódhat a méltatlanul elfeledett, a furmint és a kadarka hazájának számító Szerémség, valamint a villányi borrégió meghosszabbításaként értelmezhető Drávaszög és Szlavónia epizódokkal.

A természetjárást és a magyar mondavilágban való barangolást ötvözi A magyarság totemállatai nyomában című támogatott filmterv. Jankovics Marcell Magyar szentek és boldogok című sorozata pedig Szent Lászlóval foglalkozó epizóddal egészül ki. Film forog majd a világhírű magyar hordóról és a hazai hordókészítő szakemberekről is. nfl jerseys ranked custom 16 részes rövidfilmsorozat látható majd az elhagyatott erdélyi templomokról, emellett az UNESCO által a fény évének nyilvánított 2015-ös év apropóján, a Fényévek című önálló filmben ismerkedhetünk meg a fénnyel kapcsolatos magyar tudományos kutatási eredményekkel és művészeti alkotásokkal. A Filmtett Egyesület A Szamos-parti Hollywood emlékei címmel, a korántsem közismert, de filmtörténeti jelentőségű, a századelőn működő kolozsvári filmstúdiónak állít emléket, ahol 70 filmet forgattak, többek között Korda Sándorral, Kertész Mihállyal, Blaha Lujzával, Jászai Marival, és amely a gyártási helyszíne volt az első magyar dráma-, illetve balladafeldolgozásnak is (Bánk bán, Tetemre hívás). A film rendezője a friss magyar alkotásokat a kolozsvári közönségnek is bemutató Filmtettfeszt főszervezője, Zágoni Bálint. ugg outlet barstow brisbane

Számos történelmi témájú alkotás is látható majd: a Zrínyi és a vadkan – egy nemzeti tragédia nyomában című mű infotainment alapú feldolgozás lesz arról, hogyan dolgozik egy történész. A film megpróbálja kinyomozni, hogy ki vagy mi ölte meg Zrínyi Miklóst. A Gyilkosság a Herminamezőn Tisza István halálának körülményeit mutatja be, a Hová tűnt Mocsáry őrnagy?, című film – amelyet Szuchy Zsuzsanna rendez – pedig a II. világháború magyar repülős tisztjei, köztük Horthy István emlékének nyomába ered a Magyar Roncskutató Egyesület segítségével. Az I. világháborús évforduló apropóján kétrészes film készül az isonzói és a piavei csatáról, a Hír TV-ben pedig a XIX. századi magyarirtásokról készülő filmet láthat majd a közönség Etnikai konfliktusok, népirtások 1848/49-ben címmel, a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának köszönhetően.

A testület 2011 óta több mint 1 milliárd 21 millió forinttal támogatta 129 ismeretterjesztő alkotás elkészülését, ugg outlet barstow brisbane

Minden vélemény számít!