kvotaforum

A helyi televíziók szerepéről is beszéltek a Kvótafórumon

A Médiatanács Kvótafórum elnevezésű csütörtöki médiaszakmai eseményén mintegy 160 filmes és tévés szakember tájékozódhatott arról, hogyan teljesíthetik a médiaszolgáltatók kvótakötelezettségüket friss, kortárs, színvonalas, a Médiatanács programjában támogatott alkotásokkal. A magyar kulturális javak továbbörökítésének elősegítésére jó gyakorlattá kívánjuk tenni a Médiatanács által alapított filmes elismeréseket, amelyeket elsőként idén május 18-án adunk a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott és független zsűri által kiválasztott legkiválóbbak alkotások készítői számára – jelentette be Karas Monika, a Médiatanács elnöke a fórumon.

„Ma Magyarországon számos igényes televíziós tartalom készül független magyar filmesek munkájának köszönhetően, ezeknek az alkotásoknak az anyagi támogatását igyekszik 2011 óta megvalósítani a Médiatanács” – mondta Karas Monika, a Médiatanács elnöke megnyitóbeszédében a testület médiaszakmai eseményén csütörtökön Budapesten. „A Médiatanácsnak, és nyilvánvalóan az alkotóknak is, célja az, hogy ezek a színvonalas filmek a magyar kultúra közvetítőiként vagy megörökítőiként az íróasztalok fiókjaiból oda kerüljenek, ahova valók, vagyis a televíziók képernyőire, ahol elérik a nézőket” – hangsúlyozta az elnök.

A Kvótafórumon, a televíziós döntéshozók és a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott filmek és hangjátékok alkotói közötti együttműködéseket ösztönző eseményen mintegy 160 alkotó, filmes és tévés szakember tájékozódhatott a kvótaszabályozás jogi hátteréről, valamint az előírt műsorkvóták teljesítésére is felhasználható, a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott filmek részleteiről. monster beats apple accessories 2

Vass Ágnes Médiatanács-tag előadásában ismertette a kvótakötelezettség európai és hazai jogi hátterét. Az uniós irányelv előírja, hogy a médiaszolgáltatók műsoridejük több mint 50 százalékát európai alkotások számára kell biztosítaniuk. Kitért arra, hogy Magyarországon jelenleg 332 országos, körzeti és helyi televízió és rádió köteles többek között ezt a kvótaarányt betartani.

Kollarik Tamás Médiatanács-tag a Magyar Média Mecenatúra program eddigi eredményeit foglalta össze, amelynek két fő ága van. A filmes pályázatok révén 2011 óta mintegy 570 támogatott filmalkotás készült el több mint 5 milliárd forint értékben, a médiaszolgáltatóknak szóló pályázatokon pedig mintegy 1400 rádiós és televíziós rezsiköltséget, műsort vagy technikai fejlesztést támogató döntés született, szintén összesen mintegy 5 milliárd forint értékben. A szakember hangsúlyozta, a filmek sikeresen szerepelnek fesztiválokon is: eddig 47 alkotás szerepelt már 154 hazai, illetve nemzetközi fesztiválon, amelyekről a nevezett filmek közel 50 díjat hoztak el.

A kerekasztal-beszélgetésen televíziós vezetők – Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója, Simon Zsolt, a TV2 képviselője, Málnay B. Levente, az AMC Networks Central Europe Kft. moncler jacket acorus 2 vezérigazgatója, Dobos Menyhért, a Duna Televízió vezérigazgatója, Széles Tamás, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke, valamint Mosonyi Szabolcs természetfilmes rendező-operatőr, Rofusz Ferenc animációs filmrendező vett részt. A szakemberek megvitatták, mennyire teljesíthetőek könnyen a hazai televíziók számára azok a törvény által előírt műsorarányok, amelyekben magyar gyártású tartalmakat kell bemutatniuk nézőiknek, és milyen szerepet kapnak ebben a kortárs, közszolgálati célú filmek.

A Kvótafórumon 51, a mecenatúra programban támogatott film, illetve három hangjáték mutatkozott be, mintegy ízelítőt adva a több mint félezer szintén pályázatot nyert alkotás közül annak érdekében, hogy felkeltsék a résztvevő médiaszolgáltatók képviselőinek figyelmét és esélyt teremtsenek a műsorfolyamba való bekerülésre. A rövid szóbeli ismertetőkből és a filmek trailereiből álló kínálat megtekintése után a résztvevőknek lehetőségük nyílt a kötetlen egyeztetésekre, tárgyalásokra.

Díjátadó gála a legkiválóbbak elismerésére

A rendezvényen az elnök bejelentette, a Médiatanács május 18-án díjátadó gálát szervez az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott és a tavaly őszi Filmhéten bemutatott 121 film közül, független zsűri által kiválasztott legkiválóbb művek alkotóinak elismerésére. A Médiatanács öt kategóriában – dokumentum-, a michael kors watch purse ismeretterjesztő, animációs film, tévéjáték, valamint kísérleti- és kisjátékfilm műfajban – első, második és harmadik díjat ajánl fel másfél-, egy- és félmillió forint értékben, emellett a testület lehetőséget ad kiemelkedő szakmai teljesítmény díjazására is három, egyenként 500 ezer forintos különdíjjal. A felkért héttagú független szakmai zsűri elnöke Novák Emil operatőr, a Filmakadémia elnöke, a tagjai Bíró Tibor, a Jameson Cinefest Fesztivál igazgatója, Demeter István, a Szolnoki Filmfesztivál igazgatója, Haris László fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Kárpáti György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa, a Magyar Nemzet filmes szakírója, Schubert Gusztáv, a Filmvilág szakmai folyóirat főszerkesztője, és Varga Balázs egyetemi adjunktus, az ELTE Filmtudomány Tanszékének oktatója. michael kors access apple watch

Minden vélemény számít!